Föld Napja – Civil szervezetek felhívása áprilisi takarításra

Április 24-e a Föld Napja – takarítsuk ki erdeinket, rétjeinket, folyó- és tópartjainkat, legyen ez a hónap Földünk ünnepe.

A cserkészek majd két évtizede kezdték el a takarítást. Azóta sokan csatlakoztak hozzájuk. Tegyük ezt ebben az évben is.  A csobánkaiak már március 20-án – takarítottak, fát ültettek A vadászok – április 10-én – vadászterületükön igyekeznek rendet teremteni, míg mások, mint pl. a horgászok – április 17-én – a “pecás” helyeket tisztítják ki. A több százezer természetjáró, kiránduló, ha mást nem tesz, mint a túrára magával visz egy-egy műanyag zsákot e hónapban, s az útjukba eső szemetet felszedik, úgy már sokkal tisztábbá, kulturáltabbá teszik hazánkat, Magyarországot. Ha az erdészek összeszedik pl. az erdei munkások által az erdőben hagyott olajos flakonokat, ezzel ők is sokat tesznek erdeikért, s jó példát mutatnak. Van, ahol a kutyások takarítanak kedvenc dombjukon.

Van, ahol – például Mátraalmáson – április végén, május köszöntőként olyan falunapot tartanak, amikor egy társaság a szemetet szedi az erdei utak mentén, a település környékén, a lányok, asszonyok virágot ültetnek, míg a fiatalok egy csoportja májusfát állít, hogy aztán az alkalmi szakácsok által elkészített babgulyás élvezetével együtt üljenek le a füves réten, a közös öröm, az eredményes munka jóleső érzésével. Jó példa. Lehet követni.
Ha jártunkban-keltünkben olyan szemétheggyel találkozunk, amelyik már meghaladja erőinket, arra hívjuk fel az illetékes erdészet, vagy az önkormányzat figyelmét. Jó lenne, ha a vasutasok felülnének pl. a Bp. -Esztergom közötti vonatra, s végig néznék a vasúti pálya mentén szétdobált szemét folyamokat. De szét lehet nézni pl. a Hatvan melletti Herédre vezető országút árokpartján is, amelyiket különösen szeretnek a szemetelők, s nincs, aki az utat rendszeresen takarítsa.  (Sajnos vég nélkül lehetne folytatni a példákat.)

Van jó példa is: Pomáz és Pilisszentkereszt között 50 méterenként ott a szemeteszsák, megtömve, elszállításra várva. Szedjük a szemetet, takarítsuk környezetünket, erdeinket, s ne hagyjuk az illetékeseket lustálkodni. Tegyék a dolgukat, takarítsanak ők is és mutassanak példát.
Takarításra rendelkezésünkre áll az egész év, de erre különösen alkalmas az április hónap, amikor még nem zöldül ki annyira a természet, hogy jótékonyan eltakarja a szétdobált szemetet.  Szedjük fel az utunkba akadó, s nem a természetbe való tárgyakat, újítsuk fel a turistajelzéseket, tegyük járhatóvá útjainkat. Ezzel nem csak tisztábbá tesszük környezetünket, hanem példánkból okulva talán kevesebb lesz a szemetet szétdobáló hétvégi-ház tulajdonos, kiránduló is. Tavasz van, a megújulás évszaka. Takarítsunk. Fogadjuk meg az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztályának kérését: Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és “VIDD MAGADDAL A SZEMETEDET”.
Erre hív és szólít fel 2010 tavaszán minden természetet, rendet, tisztaságot szerető embert a Magyar Cserkészszövetség, a  Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztálya, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Vadászati Kulturális Egyesület.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.