Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Fogytán vannak Ausztrália édesvízi krokodiljai
Az 1990-es évek vége óta megfogyatkoztak Ausztrália egyes északi folyóiban az édesvízi krokodilok - derítette ki egy állami kutatás.

Fogytán vannak Ausztrália édesvízi krokodiljai

Az 1990-es évek vége óta megfogyatkoztak Ausztrália egyes északi folyóiban az édesvízi krokodilok – derítette ki egy állami kutatás.

Nagyobb és agresszívabb tengeri rokonaik lassan kiszorítják őket, ezen kívül a mérgező óriásvarangy fogyasztása és az éghajlatváltozás is hozzájárul állományuk apadásához.
A tengeri krokodilok átlagosan négy méteresre nőnek meg, és Ausztrália legveszélyesebb állatainak számítanak. Ezzel szemben az édesvízi fajok többnyire másfél méter hosszúak, félénkebbek, embert szinte még soha nem támadtak meg. Étrendjük halakból, rovarokból és olykor emlősökből áll. Vesztükre ezen kívül megeszik a mérgező óriásvarangyot is.

Sandy Boulter természetvédő több friss krokodildögöt is felnyitott, és 1-3 varangyot talált a gyomrukban. Mivel a krokodilok viszonylag rövid idő alatt pusztultak el, arra lehetett következtetni, hogy egy vagy két megtermett óriásvarangy képes végezni egy megtermett édesvízi krokodillal – számolt be a BBC hírportál (www.bbc.co.uk) a kutatásról.
Más szakértők szerint a felmelegedés is okolható az állatok csökkenő egyedszámáért. Szerintük a növekvő hőmérséklet miatt összezavarodik a krokodilok szaporodási ciklusa.
Az ausztrál kormány által kiadott új kezelési terv drasztikusan lecsökkentette azoknak az Északi Területen vadon élő krokodiloknak a számát, amelyet el lehet ejteni a bőrükért.

Ajánlott tartalom

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását.