Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Fogyni a klímaváltozással? A bölényeknek megy

Fogyni a klímaváltozással? A bölényeknek megy

Az éghajlatváltozás miatt veszíthetnek átlagsúlyukból az amerikai bölények egy új tanulmány szerint. A forró, száraz éghajlatú térségben élő példányok jócskán kevesebbet nyomnak, mint azok, amelyek hűvösebb és csapadékosabb vidéken róják a prérit.

Joseph Craine, a Kansasi Állami Egyetem biológusa szerint a kifejlett dél-dakotai hím bölény átlagos súlya hozzávetőleg 860 kilogramm volt a felmérés idején, míg a melegebb klímájú Oklahomában a mérleg mutatója már 590 kilogrammnál megtorpant. „A két állam átlaghőmérséklete közötti különbség 11 Celsius-fok, ami nagyjából háromszorosa a következő 75 évre jósolt globális felmelegedés mértékének… A felmérés eredménye világosan jelzi, hogyan hathat a hosszú távú felmelegedés a bölényekre, ráadásul nemcsak egyes körzetekben, hanem az egész ország területén” – írja a klimablog.hu.

A tudós megítélése szerint a súlykülönbség a fű eltérő minőségéből fakadhat. A száraz és meleg éghajlatú térségekben a fű kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a hűvösebb és nedvesebb vidékeken. Márpedig a fehérjehiány hátráltatja a bölények gyarapodását fiatal korukban, aminek következtében felnőtt állatként is jelentősebb kisebb lesz a súlyuk.

Komoly kiesést jelent a mezőgazdaságban is

A klímaváltozást azonban nem csupán a bölények, hanem más legelésző állatok – köztük a szarvasmarhák – is megszenvedhetik. Annak pontos megjósloására, hogy a felmelegedés milyen mértékű károkat okozhat a prérikben, Craine további vizsgálatokat javasol. Mindazonáltal saját becslése szerint a szarvasmarha-ágazat egymilliárd dolláros veszteséggel számolhat a következő 75 évben a fő tápanyagtartalmának romlása miatt. (A klímaváltozás egyébként is veszélybe sodorhatja az élelmiszeripart.)

Gyorsabban öregszik a búza a klímaváltozás miatt

Nemcsak a fosszilis energiahordozók végesek. Az élelmiszernövények terméshozamának feszegetése sem kecsegtet végtelen lehetőségekkel. Főleg ha a búza öregedését gyorsítják a szélsőséges időjárási viszonyok, ahogy azt amerikai tudósok állítják egy kutatás eredményire hivatkozva.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.