FM: a 2014-2020-as költségvetési időszakban 2800 milliárd forint jut környezetvédelemre

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban 2800 milliárd forint, 500 milliárddal több jut környezet- és természetvédelemre, mint az előző hétéves ciklusban – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

V. Németh Zsolt a Magyarország környezeti állapota 2014 című kiadvány bemutatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban összesen 2300 milliárd forintot fordított a kormány környezet- és természetvédelemre, a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban 2800 milliárd forintot terveznek költeni az ország környezeti állapotának további javítására.

Kiemelte: Magyarország érdeke a klímaváltozási folyamatok megállítása, ugyanis ellenkező esetben számolni kell az extrém időjárási jelenségek elterjedésével, amelyek aztán kiemelten befolyásolják a természeti erőforrások, a vizek, talajok és erdők helyzetét és a biológiai sokféleséget is. Mindezek a változások komplex gazdasági, társadalmi következményekkel járnak és kihatnak többek között az épített környezetre, a közlekedésre és a mezőgazdaságra is – fejtette ki az államtitkár.

Hangsúlyozta: a kedden bemutatott átfogó tanulmány szerint Magyarországon kedvezően változott számos környezeti tényező. V. Németh Zsolt felidézte, hogy 1990-ben a magyar települések 20 százaléka még nem rendelkezett vezetékes ivóvízhálózattal, ami napjainkban már minden településen elérhető.

A gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátásánál a szálló por koncentrációja 2005-2006-ban a mérőpontok 20-30 százalékán, 2010-2011-ben viszont már csak 10 százalékán lépte túl az egészségügyi határértéket, míg az utóbbi három évben már nem volt túllépés – jegyezte meg az államtitkár.

Kifejtette: a kiadvány szerint a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete változatlan, vagy javult az elmúlt években.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.