Floridát is sarki eredetű hideghullám sújtja

Az Egyesült Államok középső és keleti részét múlt héten elérő, sarki eredetű hidegfronthoz szombaton a déli államokat sújtó, szokatlan havazás is társult, amely történelmi hidegrekorddal lepte meg mindenekelőtt Floridát.

Az Egyesült Államokban eddig 19 emberéletet követelt a szokatlanul kemény tél; napok óta 180 millió amerikai reszket a hidegtől.
Az Egyesült Államok legdélibb részét képező Key West szigetcsoporton, amely szubtrópikus klímája miatt a Napsütötte Államként emlegetett Floridához tartozik, 112 éve nem mértek olyan hideget – mínusz 8,3 Celsius fokot -, mint szombaton.
A hideg várhatóan nem enyhül a hét végén.
Az országos meteorológiai szolgálat (NWS) arra figyelmeztet, hogy az Észak-Kanada felől erős szelekkel érkezett, és az Egyesült Államokat is átszelő hideghullám a közép-nyugati államokba -28 fokos hideget hozhat, amely kevesebb mint fél órán belül fagyási sérüléseket okozhat.
“Akinek el kell mennie otthonról, legyen észnél és öltözzön melegen” – javasolta a meteorológiai szolgálat, azt ajánlva mindenkinek, hogy teljes bőrfelületét védje a brutális hidegtől.

Az Egyesült Államok 300 milliós lakosságának 60 százaléka él olyan területen, ahol előrejelzés szerint a szokásosnál 15-30 fokkal hidegebb lesz az idő vasárnap. A déli államokban hétfőig minden éjszaka rekord hideg következhet be, ami az évi 9,3 milliárd dollár bevételt biztosító mezőgazdasági termést, egyebek között az epret, a citrusféléket és a paradicsomot fenyegeti, holott Florida déli térségében, például, január első felében plusz 24 Celsius fokos az átlaghőmérséklet. A sarki hideg miatt a piacokon megugrott a narancslé árfolyama.

A havazás és jegesedés miatt eddig Nebraska, Minnesota, Dél-Dakota és Oklahoma, továbbá Indiana, Kentucky, Mississippi, Alabama és Georgia államban örülhettek a gyerekek, mert hosszabb-rövidebb időre bezártak az iskolák. Az Amtrak vasúttársaság Nebraskában két vonatjáratát is leállította – Chicago és Denver, illetve a minnesotai St. Paul és Seattle között – a hóátfúvások miatt.
A lehűlés a vadon élő állatokat is váratlanul érte. Floridában a fák lombjai között élő zöld leguánok közül sok eszméletét vesztve földre pottyant, és a hidegben elpusztult. Ezért a hatóságok egyebek közt tanácsot adnak a lakosságnak arra vonatkozóan is, hogyan melegítsék fel a halálra dermedt leguánokat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.