Fizetősek lesznek a Dolomitok csúcsai

A környezetszennyezés korlátozására belépődíj bevezetését tervezi a Dolomitok csúcsaira az olaszországi Bolzano. Az ötletet a Milánóban elindított szmogellenes forgalomkorlátozás adta. Az észak-olasz nagyváros központjába behajtó járműveknek január 16-tól öt eurós díjat kell fizetni.

Ugyanennyit akar kérni tavasztól Bolzano is a 2758 méter magas Stelvio hegycsúcsára igyekvő autósoktól. A lakókocsik 12,50 eurót, az autóbuszok 25 eurót fizetnének. Sőt Florian Mussner megyei tanácsos egyenesen azt javasolja, hogy később a Dolomitok egészére vezessenek be belépési díjat. Az ugyanazokra a hegyekre néző Belluno és Trento azonban nem támogatja a gazdasági válságban tervezett idegenforgalmi korlátozást. Nemet mondanak az olasz természetvédők is, akik szerint a díj fejében szolgáltatást kellene nyújtani: márpedig a Dolomitok lábánál nincsen elegendő parkolóhely, és tömegközlekedési eszköz sem biztosított, amely az autójukat hátrahagyó turistákat felvinné a csúcsokra.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.