Fizetős automata adja a vizet Nairobiban

Kenya fővárosának Mathare nevű nyomornegyedében állandó problémát jelent az ivóvízellátás, amin az állam egy új kezdeményezéssel igyekszik segíteni: bankjegykiadó automatákhoz hasonló gépeket szereltek fel a legfrekventáltabb helyeken, melyekből a megfelelő összeg befizetése után tiszta vizet kaphatnak a lakosok.

A nyomornegyed lakói általában utcai árusoktól veszik a vizet, akik viszont meglehetősen drágán mérik a nem túl tiszta folyadékot. Az új rendszer olcsóbb és tisztább vízhez juttatja a kenyaiakat.

A helyi vízművek egyelőre négy automatát állít fel Nairobiban, és ha beválik a módszer, akkor a város több részén is megjelennek majd az első látásra fura szerkezetek. Kenya távoli vidékein már egy ideje sikeresen működnek ehhez hasonló automaták, de városi környezetben most próbálják ki őket először. A használatuk pofonegyszerű: a polgárok kapnak egy chipkártyát, amit trafikokban vagy mobiltelefonon keresztül tölthetnek fel, hozzáérintik a leolvasóhoz, és ha van megfelelő fedezet a kártyán, az automatára felszerelt csapon át megindul a víz.

A Nairobi-i vízművek fél kenyai shillinget (kb. 2 forintot) kér el 20 liter vízért, ami jóval kevesebb, mint amennyiért az utcai árusok kínálják a vizet jelenleg, hiszen ők 50 shillingért adnak 20 liter vizet, ami százszoros árat jelent. Az automatákat a kenyai kormány és a dán Grundfos cég közösen gyártja.

A helyiek örülnek a kezdeményezésnek, de mivel az automaták száma nem nagy, a lakosoké viszont igen (félmillió lakosa van a nyomornegyednek), hosszú sorokra és várakozásra panaszkodnak, ráadásul a vízkereskedelemben érdekelt bandák sem nézik jó szemmel az üzletüket tönkretevő gépeket.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.