Csak hogy képbe kerüljön: ilyen brutális méretű a világ egyik legnagyobb szélturbinája

Nagyon nagy: csak az alapjába 2500 tonna betont öntöttek, hogy a közel 200 méteres óriás stabilan álljon. Nézze!

Ez a hatalmas Enercon torony maximális kapacitáson 7,58 MW-ra képes. Ez nagyjából a kétszerese a szélenergia-projekteket futtató országok (Dánia, Egyesült Királyság, Németország stb.) széles körben elterjedt, “standard” 3,6 megawattos szélerőműveinek. A méret nem csak a termelésben több mint a duplája, szinte minden ponton gigászi méretekkel dolgoztak a mérnökök.

Az első képsor például egy hatalmas kör alakú beton alapot mutat, ennek tömege 2500 tonna. Az E-126 egyébként harmincöt betongyűrűből áll, a torony aljában az átmérő 14,5 méter, ami a tetejére 4,1 méterre szűkül. A szélturbina teljes építési magassága mintegy 198 méter, a rotor átmérője pedig megközelítőleg 126 méter. Az Enercon turbinák 400 Volton működnek, egyenáramúak (AC), melyet a torony “első emeletén” kiépített inverterteremben váltakozó árammá (DC) alakítanak át – és teszik azt a hálózatra kapcsolásra alkalmassá.

A videó még tavaly nyáron került ki a Youtube-ra, és a címe szerint a világ legnagyobbjának építéséről szól a 3:42 hosszú videó, de ezt azóta már megdöntötték; a SeaTitan a tengerben 10 MW-ra, a Vestas V164-e pedig 8 MW erősségű. Ettől még ez az építkezés a méreténél és az összetettségénél fogva is bámulatos.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.