Finnországban gyűrűzött vörös vércsét ért áramütés

Finnországban jelölt vörös vércsét találtak Palotás község közelében, a madarat áramütés érte – közölte Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Nógrád megyei munkatársa.

A meggyűrűzött vörös vércsét egy magángazdálkodó találta néhány napja egy középfeszültségű villanyvezeték alatt. A madár csak ugrálni tudott, repülni nem. A ragadozót a fém gyűrű mellett megjelölték a két szárnyán is, hogy befogás nélkül, távolabbról felismerhető legyen, illetve geolokátorral is ellátták. Utóbbi célja, hogy a vörös vércsék vonulási útvonalairól, kóborlásairól képet kapjanak az ornitológusok – mondta Papp Ferenc. Azonnal felvették a kapcsolatot a finn kutatókkal és kiderült, hogy a vörös vércsét Finnország nyugati részén gyűrűzték. Itt egy Kauhava nevű település környékén már 25 éve végeznek kutatásokat, a vércséket költőládákban telepítik meg. A vonulási útvonalak megismerése céljából idén először erősítettek rájuk geolokátorokat: a vizsgálat alanyát képező 440 madárból 82 hím példány kapott ilyet. Azért választották a hímeket, mert ezek hűségesebbek élőhelyükhöz, nagyobb biztonsággal visszatérnek oda, mint a tojók. „A madár teljes gyógyulására nincs esély. Az áramütést túléli, de a szárnyát el fogja veszíteni. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park salgótarjáni telepén gondozzák” – tette hozzá Papp Ferenc.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.