A Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) bezárja az oroszlányi Vértesi Erőművet - közölte Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán Tatabányán.

Fidesz: meggondolatlan lépés a Vértesi Erőmű bezárása

A Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) bezárja az oroszlányi Vértesi Erőművet – közölte Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán Tatabányán.

“Az MVM igazgatósága meglévő kormányhatározatokat felrúgva még a Fidesz-kabinet megalakulása előtt ellehetetleníti a Vértesi Erőművet és annak munkavállalóit” – tette hozzá a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Völner Pál (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke is.
Czunyiné Bertalan Judit szerint az MVM vezetése a döntés meghozatalakor figyelmen kívül hagyta a térség foglalkoztatási helyzetét. Úgy fogalmazott: érthetetlen az is, hogy a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting céggel kötött üzletek miatt az erőművet több milliárd forint kártérítésre kötelezték, miközben Kapolyi egy fillért sem fizetett.

A politikus hozzátette, hogy az új kormány megalakulása után át kell tekinteni a Vértesi Erőmű helyzetét, meg kell keresni, kik felelősök a vállalat rossz anyagi helyzetéért és biztosítani kell a térségben a foglalkoztatást.
Az 1550 embernek munkát adó Vértesi Erőmű végelszámolásának előkészítéséről kedden döntöttek a cég rendkívüli közgyűlésén. A tervezet szerint a szénfillér rendszerének határnapjáig, 2010. december 31-ig működhet az ország utolsó mélyművelésű bányája, Márkushegy. Ezt követően a felszínen lévő szénnel és biomasszával három évig biztosítják Oroszlány távfűtését a várossal kötött hőellátási szerződés értelmében, addig a településnek fel kell készülnie a szolgáltatóváltásra.

Az MVM keddi közleményében rámutatott arra: “a végelszámolás megindítása a Vértesi Erőmű Zrt. jelenlegi helyzetében az egyetlen olyan jogi eszköz, amely a pénzügyi fenyegetettség mellett lehetőséget biztosít a folyamatok kézben tartására, kiemelten a munkavállalók szempontjainak megjelenítésére”.
Kiemelte, hogy a társaság (VÉRT) által fenntartott foglalkoztatás aránytalanul magas terhet jelentett a tulajdonos és a magyar áramfogyasztók számára, az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó támogatást igényelt a működtetés fenntartása.

Szabó Pál, volt vezérigazgató korábban elmondta: a VÉRT a 2009-es évet 3,9 milliárd forint veszteséggel zárta, jegyzett tőkéje a tavaly nyári 9,2 milliárd forint tőkeleszállítás után mindössze 500 millió forint. A 2010. évi üzleti tervet 720 millió forint veszteséggel fogadták el, Szabó Pál közlése szerint 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség lesz az idén.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.