Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Fénykorona a 2 milliárd forintos fejlesztésen

Fénykorona a 2 milliárd forintos fejlesztésen

A közelmúltban átadott békéscsabai Szent István tér (Főtér) díszvilágításának felkapcsolása nem csak a karácsonyi vásárra, hanem a város főterének két éve zajló rekonstrukciójára is feltette a koronát Békéscsabán. Vantara Gyula polgármester az adventi vásár és a tér ünnepélyes átadása kapcsán emlékeztetett rá, hogy a közel kétmilliárd forintos projekt megvalósításával a tér végre olyan lett, mint a száz évvel ezelőtti képeslapokon.

Az advent alkalmából a város büszkeségének számító tér fáit és a pergoláit, valamint egy hatalmas, hétméteres ezüstfenyőt díszítettek fel a Blachere Illumination Hungary szakemberei ledes díszvilágítással.

A díszvilágítás a legmodernebb és legújabb fejlesztésű LED-technológiát képviseli, a több mint 7 km fényfüzér, 80 400 LED és több száz munkaóra eredménye – értesült az OGH Hírügynökség. A fénydekoráció gerincét képező füzérek speciális csatlakozóinak és toldóelemeinek köszönhetően a rendszer megbízható és biztonságos működésével hosszú ideig fogja szolgálni a Békéscsabai Advent fényeit, mondta el Pintye Tímea, fénydekorációt tervező és kivitelező vállalat ügyvezető igazgatója. A ragyogóbb fényt és szebb látványt ráadásul jelentős energiamegtakarítás is kíséri.

Vantara Gyula polgármester az adventi vásár és a tér ünnepélyes átadása kapcsán emlékeztetett rá, hogy a tér végre olyan lett, mint a száz évvel ezelőtti képeslapokon. Az ünnepi gondolatok után a városháza erkélyéről megszólaltak a fanfárok, majd kigyúltak a Főtér és a karácsonyi vásár gyönyörű fényei, melyben Vízkeresztig gyönyörködhetnek az arra járók.

Ajánlott tartalom

Hőszabályozó falfestéket alkottak kutatók

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el.