Fénydobozok mesélnek a környezetszennyezésről

Az ipari szemét és környezetszennyezés témáját járja körül a modern művészet eszközeivel Csikós Nagy Zsuzsa Fénydobozok címmel, Budapesten az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban szerdán nyíló nagyszabású önálló kiállításán.

A “világító dobozok” elnevezésű szoborcsoportok epoxigyantába süllyesztett, átvilágított fotók, amelyek bemutatják az emberek közvetlen környezetében lévő ipari létesítményeket. A fotók – amelyeket a művésznő utazásai során készített – az ipar fejlődés árnyoldalait, létező ipari objektumokat és azok környezetszennyező melléktermékeit ábrázolják a fények, a misztikum, a szürrealizmus, a transzcendencia sejtelmes játékával. Az Egyesült Államokban élő Csikós Nagy Zsuzsa évek óta a környezet pusztítása ellen száll harcba alkotásaival. Az eredetileg közgazdász képzőművész az MTI-nek elmondta: “Szembesíteni kívánom a világot azzal, hogy az ipari forradalom felfalja gyermekeit. A Föld javainak évszázadok óta tartó mértéktelen kifosztása az emberiség vesztét okozza. Ha nem tanúsítunk önmérsékeltet, a túlnépesedett glóbuszon végzetesen felborul a természet egyensúlya. Az utolsó pillanathoz érkeztünk.”

E vészjelzést a három teremben, 400 négyzetméteren megrendezett kiállításon kisebb-nagyobb, különböző formájú és színű dobozokból megformált, több méter magas installációk adják, amelyek a talaj felett egy szál cérnán lebegve érzékeltetik, hogy – a művésznő látásmódja szerint – körülöttünk minden milyen ingatag, kiszámíthatatlan. “Abszurd világban élünk, ahol a megsemmisülés drámája a levegőben lóg. Az elektroszmog hatására állandóan mozgó, billegő installációk bármikor ránk dőlhetnek, maguk alá temethetnek” – magyarázta a kiállítás koncepcióját az MTI-nek Csikós Nagy Zsuzsa. Az eddig a világ különböző földrészein több mint 50 kiállítást maga mögött tudó képzőművész vásárlói között tudhatja többek között az amerikai sztárzenész Dr. John-t és a 2008-ban elhunyt divattervezőt, Yves Saint Laurent-t. A mostani budapesti kiállítás anyagát május végén New Yorkban, szeptemberben a Poznani Nemzetközi Biennálén, majd Berlinben a Fries Múzeumban láthatja a közönség. A budapesti kiállítás május 11-ig tekinthető meg Lágymányoson a Sztregova utca 7. szám alatt, naponta délelőtt 10 óra és este 6 óra között.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.