Fénycső újrahasznosító üzem épült félmilliárd forintból

Mezőkovácsházán helyezték üzembe Európa egyik legmodernebb fénycső hulladék-feldolgozó üzemét hétfőn, a beruházás román-magyar határon átnyúló program keretében, közel fél milliárd forintból valósult meg – nyilatkozta az MTI-nek Kovács Béla projektvezető, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. lighting divízió vezetője.

Kovács Béla az MTI-nek elmondta: a fénycső feldolgozó technológia teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélkül szűri ki és különíti el a csövekben található emberre veszélyes higanyt. Az üzem 4 fő alkalmazása mellett napi 1,5-2 tonna hulladék feldolgozására alkalmas, ami éves szinten 500-600 tonna közötti nagyságrendet jelent. Az EU előírása alapján kötelező a fénycsövek feldolgozása és a nehézfémek ártalmatlanítása a tagországokban, Magyarország eddig Németországba szállította a hulladékot feldolgozásra, jelentős többletköltségek mellett. Magyarország és Románia határ menti négy-négy megyéjében keletkezik olyan mennyiségben hulladék fénycső, amennyi elegendő egy feldolgozó üzem rentábilis működtetéséhez. Az üzem bővítéssel alkalmas a régió hulladék-újrahasznosítási és megsemmisítési igényeit kielégíteni az EU környezetvédelmi és környezetterhelési elvárásai szerint.

Korábbi videónk az Electro-Coord tevékenységéről:

[media id=106 width=600 height=400]

A projektvezető az üzemi helyszín kiválasztásáról elmondta: Mezőkovácsháza logisztikai szempontból optimális helyszín, a programban érintett négy-négy megye földrajzi középpontjában található, néhány kilométerre a battonyai közúti határátkelőhelytől. Magyar oldalon Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék a résztvevők, román oldalon Temes, Arad, Bihar és Szatmár. A projekt részeként speciális gyűjtők és hulladék udvarok épültek nyolc megyében határon innen és túl, a lakosság és az ipari felhasználók részére – mondta Kovács Béla. Hozzátette: az üzem jelenleg egy műszakban dolgozik, 30-40 százalékos kapacitással, majd fokozatosan tér át a teljes üzemre. Az Electro-Coord tervei között szerepel a hazai és a romániai piac bővítése mellett megjelenni a szlovák, a szlovén és a szerb fénycsövek hulladék-piacain begyűjtőként. Az üzem jelenleg egyenes fénycsöveket dolgoz fel, később a technológiát a változatos formájú fénycsövekre is alkalmazzák majd.

fénycsövek

A társaság a csövek alumínium alkatrészét az alumínium ipar felé értékesíti, az üveget a fénycsőgyártók részére, a veszélyes higany megsemmisítésre kerül. A hulladék begyűjtését a társaság a hulladékkezelési díjból finanszírozza, a feldolgozó üzem működési költségeit az újrahasznosítható fém és üveg értékesítési bevételéből – tette hozzá Kovács Béla.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.