Fény az éjszakában: napelemes spéci LED-izzó

Ezzel a megoldással fényt lehet vinni oda is, ahol nincs elektromos hálózat.

Késő este hazaérünk a munkából és a bejárati ajtó mellett azonnal rányomunk a villanykapcsolóra, melynek hatására azonnal világos lesz a lakásban, és így már nem megyünk neki semminek a sötétben. A fejlett országokban ez valahogy ilyen egyszerűen működik, azonban a világon számos olyan régió van, ahol abszolút nincs elektromos hálózat, így aztán világítás se. A Nokero nevezetű vállalat által kifejlesztett Crestone Solar Light Bulb azonban egy olyan fényforrás, melynek révén még elektromos hálózat nélkül is kiválóan lehet világítani. Az újdonság egy parányi kis napelemből nyeri a működéséhez szükséges energiát, melyet aztán egy, vagy két AA méretű akkumulátorban tárol el, írja a technet.hu.

Egy feltöltéssel maximum 8-12 órán át képes világítani a készülék, melynek fényereje két fokozatban állítható. Az alacsony fogyasztásra és a rendkívül hosszú élettartamra a LED fényforrás jelent garanciát. A fényszenzorral és automatikus kikapcsolás funkcióval is felvértezett, bárhova könnyen felakasztható, a hagyományos izzókéhoz hasonló designt kapott lámpa ára 15 dollár, vagyis átszámítva mintegy 3500 forint. Ez nem túl nagy összeg, azonban a fejlődő országokban élők számára ez már sok esetben sajnos luxust jelent – a megoldás talán valamilyen állami támogatásban rejlene.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).