Fenntartható „Palántázás” a környezettudatos gyerekekért

Április 22-én, a Föld napján indul a WWF Magyarország és a Toyota közös környezeti nevelési programja, a Palánták. A WWF szakértői az elkövetkező egy évben több mint harminc iskolába látogatnak el, ahol a diákok megismerhetik, hogyan lehet fenntartható módon élni a mindennapokban.

„Sokat hallani a mondást, hogy Földünket a jövő generációitól kaptuk kölcsön, ezért kötelességünk nekik megőrizni. Ennek megvalósításához azonban az a leghasznosabb, ha megtanítjuk a jövő felnőtteinek, hogyan lehet megóvni természeti értékeinket.” – mondta el Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának projektvezetője.

E gondolat szellemében egy igazán szimbolikus napon, április 22-én, a Föld napján indítja el a WWF Magyarország és a Toyota közös környezeti nevelési programját, a Palántákat. Az oktatás célja, hogy a fiatalok minél korábban megismerjék és megértsék a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseket, és megszerzett tudásukat hasznosan alkalmazzák a mindennapokban.

A WWF Magyarország szakértői az egy évig tartó program folyamán több mint 30 fővárosi és vidéki iskolába látogatnak el, ahol egy-egy hetedikes vagy nyolcadikos osztály vesz majd részt a 3 tanórából álló oktatáson. Az tanórák fő témái a fenntartható fogyasztás, a mobilitás és a zöld otthon lesznek. A gyerekek először a mindennapi élet környezeti vonatkozásaival ismerkednek meg. Megtanulják, hogy amit megveszünk, megeszünk vagy használunk, az ökológiai lábnyommal bír, energiát használ fel és hulladékot termel. Ezt követően az oktatás az utazás, a nyersanyagok és az energia áramlásának témakörével foglalkozik, így a diákok a közlekedés fenntarthatóságáról is új ismereteket szerezhetnek. Végül a gyerekek a WWF szakértőivel együtt vonják le a tanulságokat, hogy együtt keressék meg a tanultak kapcsolódását a mindennapokhoz. A cél, hogy diákok maguktól jöjjenek rá, mi mindent tehetnek a fenntarthatóságért saját otthonukban.

„A Toyota és a WWF is kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyerekek ne száraz tananyagként ismerkedjenek a kérdéssel, hanem játékos, párbeszédes, az egyéni gondolkodásra épülő formában sajátítsák el, mit is jelent a fenntarthatóság. Az órai munkákban nagy hangsúlyt fektetünk a csoportos munkára és a játékos bemutatóeszközök használatára.” – hangsúlyozta Varga Péter, a Toyota PR és marketingkommunikációs vezetője, a program egyik ötletgazdája.

A szervezők a gyerekek környezeti nevelésébe a szülőket is szeretnék bevonni, ezért az év folyamán két iskolában udvar-szépítő napokat is hirdetnek majd. Az összefogás jegyében a diákokon kívül szülők és a helyi közösségek is részt vehetnek az akcióban, hogy együttes erővel tegyék zöldebbé, fenntarthatóbbá a környezetüket.

A Palánták programban résztvevő osztályok alkotói versenyen indulhatnak: a legkreatívabb, legelhivatottabb csapat egy Állatkerti látogatást nyer, amely során a WWF szakértőinek segítségével ismerkednek majd meg azokkal az állatokkal, amelyek miatt igazán érdemes megóvni a bolygót.

A tanórák anyaga és a bemutatóeszközök leírása szabadon elérhető a WWF Magyarország weboldalán, így az érdeklődő iskolák és oktatók maguk is kinevelhetik saját Palántáikat.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.