Fenntartható mezőgazdaság

A fenntartható mezőgazdaság a Greenpeace egyik kampánya. A kezdeményezés célja, hogy az ökológiai gazdálkodást népszerűsítse, ami a fenntartható mezőgazdaság záloga.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Rodics Katalin, biológus azt vallja a biogazdálkodás az egyetlen módja annak, hogy kivezesse a mezőgazdaságot abból a válságból, amiben most van. Az iparosodott mezőgazdaság fő problémája a vegyi anyagok használata, a talaj- és a levegőszennyezés. A megoldást kizárólag az ökológiai gazdálkodásban látják, ezért a kampány országjáró állomásain abban segítenek a gazdáknak, hogy át tudjanak térni az ökológiai gazdálkodásra. A Greenpeace Fenntartható mezőgazdaság kampányában az országjárás során pozitív példákat mutattak be a helyi gazdáknak. Viszont vannak nehézségei a biogazdálkodásnak. Ilyen például az a kritérium, hogy művelés előtt a termőföldnek minimum három évig vegyszermentesnek kell lennie. Problémás még a kezeletlen vetőmagok beszerzése is.

Magyarországon nagyobb az árdifferencia a bio- és nem bioélelmiszer között, mint a nyugati országokban. Sokkal nehezebb a biotermékeket piacon értékesíteni, hiszen nagyon kevés biopiac üzemel. Így például, ha egy vidéki termelő a fővárosi biopiacon szeretné eladni a termékeit, ahhoz el kell utaznia, valamint el kell szállítania az árut is, amelynek a költségeit belekalkulálja az árba. Tovább fokozza az árakat, hogy a biotermékeken nincs támogatás, míg az Európai Unió más országaiban viszont igen. Más országok saját költségen is támogatják a biotermelést, de uniós források is rendelkezésre állnak. Rodics Katalin azt mondta, hogy Magyarország nem hívta le az agrár környezetgazdálkodási támogatást az uniós forrásokból, melyből az ökogazdálkodókat is támogathatnák.

A fenntartható mezőgazdaság nem csak az egészséges ételek miatt fontos, hanem a termőföld számára is, mert az ökológiai gazdálkodás során a talaj nem erodálódik. A világ összes mezőgazdasági területének egyharmada már erodálódott a vegyszeres kezelésektől. A jövő nemzedékének csak a fenntartható mezőgazdasággal őrizhetjük meg a termőföldek állapotát.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.