Fémhulladék lesz két albán tengeralattjáróból

Ócskavasként értékesít az albán hadsereg két, még a szovjet időszakból származó tengeralattjárót, amelyek már több mint tizenhárom éve az ország déli részén található Pashaliman haditengerészeti támaszponton rozsdásodnak – jelentette be pénteken a tiranai védelmi minisztérium.

Mentor Beqja, a tárca szóvivője elmondta, hogy a két Whiskey osztályú járművet valószínűleg az észak-olaszországi Ravenna kikötőjébe vontatják, Albániának ugyanis nincsenek a tengeralattjáró szétszereléséhez szükséges eszközei.
Albániának van még két másik tengeralattjárója, amelyek szintén a Pashaliman támaszponton rostokolnak, s ezek sincsenek jó állapotban.

A Szovjetunió egykoron azt remélte, hogy erről a haditengerészeti támaszpontról ellenőrizheti a földközi-tengeri hajóforgalmat. “Innen Gibraltárig ellenőrizhetem a Földközi-tengert” – mondta Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár a támaszponton 1958-ban tett látogatásán, amelyen javasolta, hogy telepítsenek rakétákat, és repülőteret is építsenek oda. Enver Hodzsa albán kommunista diktátor és Hruscsov között 1961-ben azonban ideológiai szakítás történt, a Szovjetunió emiatt letett a tervről, s az Albániának 1955-ben felajánlott tizenkét tengeralattjáróból nyolcat visszavett a balkáni országtól.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.