Egy régi katonai lakótelepen, folyamatosan felújításra kerülnek a régi lakóépületek. Megvizsgálták az épületállományt, és a felújítás mellett döntöttek a gazdasági számítások után.

Felújítások passzívház standard szerint

Egy régi katonai lakótelepen, folyamatosan felújításra kerülnek a régi lakóépületek. Megvizsgálták az épületállományt, és a felújítás mellett döntöttek a gazdasági számítások után.

Az 50-es években épült lakóházak szerkezeteinek hőtechnikai tulajdonságai természetesen messze elmaradnak a passzívház szinttől, de még a mai előírásoknak sem felelnek meg írja a passzivhaz-magazin.hu. Ilyen régi épületeknél már kis javítással is nagy hatást lehet elérni, pláne, ha lehetőség van a passzívház elveknek megfelelő felújításra. Az itt bemutatott épület, egy németországi példa, amerikai katonák szállását biztosította a lakótelep. A 28 lakásos társasház a felújítás során többek között új nyílászárókat kapott, a szerkezetek utólagos hőszigetelése történt meg, valamint a tetőszerkezet is felújításra került. A lakások nagyon gyorsan elkeltek. Nálunk még szokatlan a lakóközösség tulajdoni megosztása. A lakók résztulajdont vásároltak, és ezen felül még 8.5- 10.5 Euro / m2 bérleti díjat fizetnek. Az épület tetején 100 m2 felületű napkollektor került elhelyezésre. A napkollektorok 30 %-ban rásegítenek a fűtésre, és 70 %- ban pedig a melegvizet állítják elő. Az ingatlan értékesítése nagyon sikeres volt, a meghirdetéstől számítva 2 hónapon belül az összes lakás elkelt. Természetesen ez nemcsak a jó energetikai értékeknek, hanem a jó elhelyezkedésnek is köszönhető. Olyan városokban, lakóövezetekben, ahol nincs már szabad telek, de kellemes a lakókörnyezet, biztos megszaporodhatnak a jövőben Magyarországon is az ilyen jellegű felújítások.

 
Nehéz a társasházaknál a felújítás abból a szempontból, ha egy lakó nem járul hozzá, akkor ez már gátat vethet az egész ház felújításának. Németországban más a szabályozás: amennyiben a lakók 50 %-a hozzájárulását adja, úgy a többi lakónak is kötelező a felújítás ráeső részének finanszírozása. Ha ezt valaki nem tudja megtenni, kötelezik az ingatlan értékesítésére. Mindenesetre Magyarországon elkezdődött, és folytatódik a panel program, és talán a különböző finanszírozási lehetőségekkel egyre több társasház is él a felújítás lehetőségével. Elég sok az ún. kockaház Magyarországon, amelyek igazán kiválóan felújíthatók, és átalakíthatók a ma is divatos kocka forma megtartásával.
Egyszerű formájú volt az 1964-ben épült lakóépület is. Egy négytagú család vásárolta meg az ingatlant, azzal a céllal, a mai kornak megfelelő épületté szeretnék átalakítani, nemcsak energetikailag, külső megjelenésében is. Passzívház komponensekkel került felújításra az épület.


Az eredeti falazatra 30 cm-es hőszigetelés került. A bővítés könnyűszerkezetes, a favázas hozzáépített rész hőszigetelése 35 cm cellulóz. A tetőbe is cellulóz hőszigetelés került, annak vastagsága 48 cm. 1 hét alatt vették le a régi tetőt, és építették meg az újat. Az új tetőszerkezet U értéke: 0.88  W/(m²K). A  tervezők mérlegelték, hogy levágják-e a homlokzatról a régi épület erkélyeit. A másik lehetőség lett volna a régi erkélylemezt alul-fölül, körbe hőszigetelni. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a kijutást biztosítani kell.  Végül a régi, nagy energiafaló monolit vasbeton erkélylemez a termikus burkon belülre került. A hozzáépített részben a régi erkélylemez lett a galéria a nappali tere felett.

 
A felújítás során elérték a tervezők a passzívház kritériumot. Ez köszönhető annak is, hogy az egész épület alápincézett. Így a padlólemez hőszigetelése megoldható volt. 93 százalékos hatásfokú a beépített hővisszanyerős szellőzőrendszer. A fűtést pellet kazánnal oldották meg. A négytagú család a felújított épülettel nemcsak egy nagyon komfortos és minimális energiaigényű épületet kapott, a külső megjelenés is jelentősen növeli az ingatlan értékét.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.