Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Feltöltés másodpercek alatt

Feltöltés másodpercek alatt

Ahhoz, hogy az alternatív energiák átvegyék a hatalmat a hagyományos energiaforrások felett szükség van egy megfelelő akkumulátortöltő technológiára is.

Ma még mobiljaink és laptopjaink töltése órákat vesz igénybe, ám a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak köszönhetően éveken belül másodpercekre csökkenthető ez az idő.
Gerbrand Ceder, a kutatás egyik vezető professzora két év múlva várja az áttörést, mint mondta, ha egy mobilkészülék feltöltése mindössze 30 másodpercet vesz igénybe, miközben például a piros lámpánál várakozunk, az megváltoztatja az egész életvitelünket, a technológia óhatatlanul hatással lesz a gondolkodásunkra.
Egy prototípus cellát már tesztelések sorozatának vetettek alá, és 10-20 másodperces töltési időt értek el, a standard 6 perc helyett. A fejlesztők a kereskedelmi forgalomba hozatalt 2-3 év múlva tartják esedékesnek, mivel semmilyen, a piac számára ismeretlen vagy elérhetetlen anyagot nem használtak fel. A lítium-ion akkumulátor bypass rendszerének köszönhetően a lítium-ionok mozgása felgyorsul. A tudósok felfedezték, ha a különböző lítium vasfoszfát részeket egy üveges anyaggal, a lítium pirofoszfáttal vonják be, akkor az ionok másképp fognak viselkedni és mozgásuk is felgyorsul.


A technológiának a plug-in hibrid és az elektromos járművek is nagy hasznát vennék, amennyiben sikeres kereskedelmi használata beigazolódik, egy elektromos kisautó akár 1 óra alatt feltölthető lenne, az üzletág hatalmas problémáját megoldva. A nap- és szélenergia-termelés számára szintén használható eredményeket produkálhat, hiszen a fel nem használt, felesleges energiát ezekben a lítium-ion akkumulátorokban lehetne tárolni.

Ajánlott tartalom

Összefüggést találtak az amazónai erdőirtás és a malária terjedése között

Közvetlen összefüggést találtak amerikai tudósok az amazóniai erdőirtás és a szúnyogok terjesztette malária között: ahol sok erdőt irtottak ki, nagyobb volt a fertőzések száma.