Feltérképezik a geotermikus energiaforrásokat a határ mentén

A geotermikus energiaforrások feltérképezését és szélesebb körű hasznosítását célzó program indult Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megyében; az uniós támogatású kezdeményezésről szerdán tartottak szakmai megbeszélést Nyíregyházán.

A 43 ezer eurós összköltségű, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatást nyert kilenc hónapig tartó projekt során három résztanulmány készül, a meglévő geotermikus, azaz a Föld belső hőjéből származó energiaforrások rendszerezésére, illetve új lelőhelyek felkutatására – mondta Mészáros Éva, a projektet koordináló megyei iparkamara szóvivője az MTI-nek. Közlése szerint a program azon vállalkozások számára lehet fontos, amelyek a geotermikus energia, azaz például a termálvíz hasznosításának területén fejlesztenének, vagy új beruházásokat szeretnének indítani a magyar vagy a román oldalon. A vállalkozások a tanulmányok eredményeire építve elindíthatják fejlesztéseiket; az elkészült szakmai anyagokat nyilvánosságra hozzák, melyek így bárki számára elérhetőek és szabadon felhasználhatóak lesznek.

 
A tanulmányok részletes földtani elemzéseket és várható beruházási költségvetéseket tartalmaznak majd, megkönnyítve ezzel beruházni kívánó vállalkozások indulását. Magyarországon körülbelül ezer olyan termálkút van, amely alkalmas lehet hőenergia-termelésre – mondta az MTI kérdésére Kovács Balázs, a Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézetének igazgatója. Ennek kétharmadát fűtési céllal, illetve melegvíz-termelésre hasznosítják, további 200-220 kútból pedig ivóvizet nyernek ki. A szakember szerint az Észak-alföldi régióban az alacsonyabb hőmérsékletű termálvíz a gyakoribb, amely leginkább kommunális fűtésében lenne hasznosítható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.