Feltárul az energia titokzatos világa

Az energia titokzatos világába bepillantást nyújtó Energiapark épül Pakson, az atomerőmű szomszédságában.

Az interaktív, látványos tematikus park, amely Közép-Európában egyedülálló létesítmény lesz, európai uniós támogatással valósul meg legkésőbb jövő év végére. A beruházók évi 50-60 ezer látogatóra számítanak.

A Dél-dunántúli Operatív Programból 400 millió forint támogatást nyert el a Paksi Ismeretterjesztő Energiapark Kft. a park megépítésére. A kiviteli tervek elkészítése és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után még idén szeretnék elkezdeni a megvalósítást.
Attól függően, hogy az előkészületek meddig tartanak, 2011 őszén vagy év végén nyithatja meg kapuit a létesítmény. A projekt költsége nettó 800 millió forint. A turizmusfejlesztésre szánt uniós támogatás mellett saját erőből és bankhitelből finanszírozzák a beruházást.

A park az energia sokak számára ismeretlen, titokzatos világát tárja majd a látogatók elé a modern technika látványos és vonzó eszközeinek segítségével.
– Úgy gondoltuk, hogy Magyarország energiaszíve, a paksi atomerőmű közelében, de mégsem attól közvetlenül függően hozzuk létre ezt az ismeretterjesztő, tematikus parkot – fogalmazott a pályázat egyik készítője, Kováts Balázs az MTI-Pressnek. Szavai szerint a létesítmény szórakoztatva tanít és közvetít majd üzeneteket, miközben a kalandparkokhoz hasonló élményt nyújt.

Centrumában a tájba illesztett látogatóközpontot alakítanak ki.
– Ne gondoljon senki paravánokra, fényképekre, ez egy interaktív kiállítás lesz, ahol néha meg kell rettenni, el kell csodálkozni. Az épület kiállítótere egy hatalmas “fekete lyuk”, ahol különféle showelemek fogadják majd a látogatókat, akik az energia sokféle megközelítésével találkozhatnak – hangsúlyozta a szakember. A főépülethez egy másik kiállítótér is tartozik majd, ahol a tervek szerint időszaki tárlatokat rendeznek.
Kováts Balázs elárulta, hogy a nyitókiállítás ötlete már megvan, azt szeretnék bemutatni, hogy az atomerőmű jelenlétének köszönhetően milyen kedvező változások történtek a környezetben. Az épületben kialakítanak egy olyan termet is, ahol a témához kapcsolódó filmeket tekinthetnek meg a nézők.

Forma és tartalom egysége

A park másik része egy épület tetején véget érő kanyargós rámparendszer lesz. Ennek mentén nagyméretű játékeszközöket, működő modelleket, maketteket állítanak fel, amelyek segítségével aktívan kalandozhatnak majd az érdeklődők az energia különleges világában; holdsétát tehetnek, hidrogén töltésű rakétát indíthatnak útjára, áramfejlesztő monociklit hajthatnak.

A létesítmény a paksi atomerőmű és a hatos főút között épül meg, az északi és déli bejáró között. A terveket úgy készítették el, hogy az építkezés ne okozzon nagy pusztítást a természetben, ne kelljen fákat kivágni, és a park jól illeszkedjen a csalitos, ligetes környezetbe. Az új idegenforgalmi látványosság a tőle északra lévő dunai csónakházzal, ökoparkkal, a délre fekvő horgásztavakkal egy Kováts Balázs által zöldgyűrűnek nevezett egységet képez majd az atomerőmű körül.

Az, hogy a komplexum szervesen illik környezetébe, nemcsak külső megjelenésére lesz igaz, hanem tartalmára is.
A hazai termelés közel negyven százalékát biztosító, bővítés előtt álló atomerőmű szomszédságában helyezkedik majd el, de nem foglalkozik túlzott mértékben a nukleáris energiatermeléssel. Ennek a témának, amelyről rendkívül sokat megtudhatnak az érdeklődők magának az erőműnek a látogatóközpontjában, csupán akkora szerepet szánnak, amekkorát az energiaellátásban betöltött szerepe indokol.

A megfelelő marketingmunkát feltételezve Kováts Balázs arra számít, hogy évi ötven-hatvan ezer látogatót fogad majd a park. Azt, hogy a téma iránt van érdeklődés, jelzi, hogy a környék legnagyobb turisztikai attrakciója a már említett atomerőműves látogatóközpont, ahol évente 25-30 ezer ember fordul meg. Elérhetőség szempontjából is jó a helyszín, Budapest és Pécs között, közvetlenül a hatos út mellett, az M6-os autópálya biritói felhajtójától néhány kilométerre jön majd létre.
A létesítmény kuriózum lesz, hiszen ilyen tematikájú élménypark sem Magyarországon, sem a szomszédságban nincsen.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.