Felszámolják a sérült fukusimai reaktorokat

Nincs lehetőség a földrengés és a cunami következtében megsérült fukusimai reaktorblokkok megmentésére. Az atomerőmű üzemeltetője felszámolja az 1-4-es reaktorokat, az 5-ös és a 6-os blokk talán menthető.

Bezárják a Fukusima Dai Icsi atomerőmű sérült 1-4-es reaktorait, jelentette be közleményben az atomerőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco). A döntést három héttel a pusztító, 9-es erősségű földrengés után hozta meg a vállalat, írja a BBC. A reaktorok biztonsági rendszereit súlyosan kompromitálta a természeti katasztrófa, az áramellátás megszakadása miatt az 1-3-as reaktorokban sérült a reaktormag, a 4-es reaktorban pedig a kiégett fűtőelemek tárolómedencéjében keletkezett tűz okozott sugárszennyezést. A balesetek miatt erősen szennyeződött mind a négy reaktorblokk. Az atomerőműnek összesen hat blokkja volt, az 5-ös és a 6-os nem szenvedett komolyabb károkat, ezek megmentéséről még konzultálnak. A négy reaktorblokk kiesése nemzetgazdaságilag is komoly következményekkel járhat, ezek összesen közel 3000 megawatt teljesítményűek voltak, ez Magyarország áramigényének 60 százalékát teszi ki. A Tepco közleménye szerint elkerülhetetlen az 1-4-es reaktorok bezárása, ezek menthetetlenül megsérültek.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.