Felső kategóriás, fekete napelemek az Örkségvédelmi városházán

A Trina Solar, a világ vezető napelem gyártója volt a napelem panelek beszállítója a sátoraljaújhelyi városháza műemlékvédelem alatt álló épületéhez. A napelemek által előállított áramot az épület saját energiaigényének megújuló energiaforrásból történő ellátására használják fel.

A Trina Solar mono kristályos Honey M Black napelem paneleit használták, amelyek összesen 42,6 kWp telepített teljesítményt biztosítanak. A város polgármesterének kezdeményezésére létesült projekt telepítését egy magyar cég, a Manitu Solar Kft. végezte.

A projekt során nagy kihívást jelentett a Városháza örökségvédelmi státusza, ami azt jelenti, hogy a napelemes rendszer esztétikai megjelenésére vonatkozó szabályok rendkívül szigorúak voltak. A Trina Solar Honey M Black modulokat nemcsak azért használták, hogy magas energiahozamot érjenek el még gyengébb fényerősség esetén is, hanem azok egységesen sötét monokristályos cellái, valamint fekete kerete és hátoldala miatt is. Ezek a design elemek eredményezték a tetszetős külsőt és a visszafogott általános megjelenést – ami kritikus előírás volt az örökségvédelmi építési szabályozásban. Az összesen 164 db TSM-260DC05A.05 típusú napelem panelből 138 db-ot az épület cserépfedésű tetején, 26db-ot pedig egy lapos tetőn helyeztek el.

A magyar napelem piac jó ideje készen áll a növekedésre. Mindazonáltal, mivel a támogatási rendszer nem teljesen kidolgozott, főként a kisebb, decentralizált napelemes rendszereket telepítenek önellátásra, mint ahogy az a sátoraljaújhelyi városháza esetében is történt. A Trina Solar a magyar piacot olyan úttörő vállalkozásokkal látja el, mint a Manitu Solar, az egyik vezető magyar napelemes társaság. Ez a cég tapasztalt szakemberekkel dolgozik, akik összetett projekteket is képesek megvalósítani. Ilyen volt a sátoraljaújhelyi városháza is, nemcsak az örökségvédelmi státusza miatt, hanem mert a polgármesteri hivatal zavartalan működését is biztosítani kellett a napelemes rendszer telepítése során.

Sajtójelentések szerint Magyarország az elsődleges energiafelhasználásának körülbelül 15 százalékát megújuló energiákból tervezi fedezni 2020-ra. 2011-ben ez az érték még mindig 8 százalék alatt volt. “Különösen a napenergiában rejlő potenciál nincs még kihasználva Magyarországon eddig,” modja Benjamin Hill, a Trina Solar Európáért és Afrikáért felelős vezetője. “A sátoraljaújhelyi projekt jól mutatja, hogy a napenergia vonzó és hatékony alternatíva az energiaellátásra Magyarországon, és hogy egy modern, fenntartható energiaellátó rendszer jól működhet a hagyományos építészettel együtt.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.