Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Felmérik a megújuló energia lehetőségeit a Dél-Dunántúlon
Egy európai uniós projekt keretében felmérik a Dél-Dunántúlon a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, a programban Közép-Európa öt régiója vesz részt.

Felmérik a megújuló energia lehetőségeit a Dél-Dunántúlon

Egy európai uniós projekt keretében felmérik a Dél-Dunántúlon a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, a programban Közép-Európa öt régiója vesz részt.

A 2011 és 2014 között zajló Vis Nova – Új erő – elnevezésű, 2,7 millió euró összköltségű projektben német, osztrák és lengyel szervezetek mellett Magyarországról a Dél-Dunántúli Terület- és Gazdaságfejlesztő Nkft. és a szekszárdi önkormányzat vesz. A pécsi székhelyű cég 189 ezer euró támogatást fordíthat energiahatékonysági tervek elkészítésére és elfogadtatásra – mondta a projekt szekszárdi ismertetőjén Hölbling Emőke projektmenedzser. A cég emellett felmérést készít a megújuló energia kihasználásának dél-dunántúli lehetőségeiről, amelynek eredményét, a demográfiai, gazdasági, energiafelhasználási adatokból álló bázist 2012 tavaszán hozzák nyilvánosságra. A projekt végén, várhatóan 2013-ban szintén pécsi székhellyel létrehoznak egy ún. energiakompetencia központot is, amely az energiahatékonysági pályázatokhoz ad tanácsokat a régió vállalkozásainak és önkormányzatoknak – mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy elsősorban a termálvíz és a napenergia kihasználása lehet jelentős.

 
A Vis Nova emellett egy megújuló energiára épülő beruházást is támogat a régióban; Szekszárd 300 ezer eurós támogatást nyert el a városi sport- és szabadidőközpont fűtéskorszerűsítésére. Ennek során a közelben épülő termálfürdő vizét használják majd fűtésre. Csillag Balázs, a létesítmény igazgatója szerint az eddigi évi 10,5 millió forintos fűtési költségből 7,5-8 millió forintot takaríthatnak meg.

Ajánlott tartalom

A koronavírus hatással van az energiafelhasználásunkra is

A kijárási korlátozás, a távmunka és egyéb vírusellenes intézkedések az energiafelhasználásra is hatással vannak.