Felmelegítik a levegőt a szélkerekek

A nagy méretű szélenergia-telepek melegítő hatást gyakorolnak a térség éghajlatára, állapították meg tudósok az Egyesült Államokban. Főleg az éjszakai órákban melegebb a szélenergia-farmok feletti levegő.

A szélenergiát ugyan az üvegházgázt okozó fosszilis energiahordozók zöld alternatívájaként hirdetik, a szélenergiás létesítmények környékén azonban határozottan melegebb a hőmérséklet, mint másutt, derült ki a Nature Climate Change magazinban közzétett kutatási eredményekből, írja a piacesprofit.hu. Az Albany-ban lévő State University of New York tudósai texasi adatokat tanulmányoztak, hiszen abban az államban rendkívül elterjedtek a szélenergia farmok, sőt ott találhatók a világ legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúrái. A 2003 és 2011 között feljegyzett mérések szerint 0,72 Celsius fokkal melegebb a farmok fölött a levegő, mint a közeli térségekben. Ez a különbség elsősorban az esti órákban érhető tetten, mivel a szélfarmokon meleg marad a talaj.

Szakemberek a szélkerekek által megmozgatott levegőnek, a turbinákból kiáramló energiának tulajdonítják a melegebb hőmérsékletet. Ha hatalmas kiterjedésű szélkerék-farmot üzemeltetnek, nagy a valószínűsége, hogy annak működése befolyásolja a környező éghajlatot és időjárást.  Ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni e kérdésben, további kutatások szükségesek, melyek nemcsak hosszabb időintervallumot vesznek alapul, továbbá más országok eltérő helyrajzi viszonyaiból is merítenének adatokat.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. Ez a felmelegedés legalább hoz valami hasznot. Számomra sokkal meglepőbb, hogy eddig nem nagyon hallottam arról, hogy a légkondikat valaki is hibáztatná a felmelegedésért. Pedig ha belegondolunk azok – a kényelmet leszámítva – nem nagyon hoznak hasznot, ellenben rettenetes mennyiségű hőt termelnek amikor hűtenek, valamint a működtetésükhöz szükséges energia megtermelésekor szintén sok a veszteség hő és mivel sok erőmű szénnel üzemel gondolom egyébb nem túl jötékonY gázok is keletkeznek ami szintén hozzájárul a felmelegedéshez.
    Nagyon kiváncsi volnék egy tanulmányra ahol valaki venné a fáradtságot, hogy kiszámolja a jelenleg telepített légkondik globálisan hány giga (tera?) watt energiát fogyasztanak, és emellett mennyi hőt disszipálnak üzem közben?

  2. Köszönöm, nagyon köszönöm! Bűnös tudatlanságban éltem eddig az életem, de most már tudom, hogy NEM SZÉL MOZGATJA A SZÉLTURBINÁLAT, hanem fordítva. Most már csak abban kérek segítséget, hogy ne haljak meg totál hülyén, hogy akkor hogyan is termelnek áramot???? Vagy mégse, ezt is rosszul tudom????

    Mégegyszer KÖSZÖNÖM!