Fellebbezett Paks II környezetvédelmi engedélye ellen az Energiaklub és a Greenpeace

Az Energiaklub és a Greenpeace fellebbezést nyújtott be Paks II környezetvédelmi engedélye ellen az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez, mert a szervezetek kirívóan jogsértő részeket és hiányosságokat találtak az engedélyben és az engedély alapjául szolgáló környezeti hatásvizsgálati anyagban – közölte az Energiaklub.

A közlemény szerint a kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány több ponton hiányos, nem ad választ arra, mi történne súlyos baleset esetén, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, illetve hogyan hatna az erőmű hőterhelése a Duna élővilágára. Az Energiaklub és a Greenpeace szerint téves a hatástanulmányban szereplő Natura 2000 hatásbecslés is. Közölték azt is, hogy álláspontjuk szerint a Duna hőterhelése és a radioaktív kibocsátásokkal való terhelése sérti a Víz Keretirányelvben és a vízgyűjtő gazdálkodási tervekben előírt kötelezettséget is. Hangsúlyozták: a hatóságok által megfogalmazott követelmények sok esetben nem számonkérhetők, és nem tisztázzák egyértelműen a kérelmező MVM Paks II Zrt. feladatait.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.