Feljelentést tettek egy lelőtt gólya miatt

Légpuskával lőttek fejbe egy gólyát Pellérden, az ügyben feljelentést tett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettes ellen.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a madár tetemét Pellérden, az egyik fészekhez közeli kertben találtak meg a napokban.  ”Már ránézésre is látni lehetett, hogy a gólyát lelőtték, fejébe feltehetőleg egy légpuskalövedék fúródott. A tetem megröntgenezése alátámasztotta ezt” – mondta. Hangsúlyozta: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen. A szakembereknek azt még nem sikerült megállapítaniuk, hogy a közeli fészken kotló madár párját érte-e a halálos lövés, vagy esetleg egy másik gólya pusztult el. Első esetben a költés tönkre fog menni, így az elkövetőnek nemcsak a lelőtt gólya, hanem a teljes fészekalj megsemmisülése miatt is felelnie kell – tette hozzá Bank László.  A fehér gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.