Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Feljelentést tettek egy lelőtt gólya miatt

Feljelentést tettek egy lelőtt gólya miatt

Légpuskával lőttek fejbe egy gólyát Pellérden, az ügyben feljelentést tett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettes ellen.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a madár tetemét Pellérden, az egyik fészekhez közeli kertben találtak meg a napokban.  ”Már ránézésre is látni lehetett, hogy a gólyát lelőtték, fejébe feltehetőleg egy légpuskalövedék fúródott. A tetem megröntgenezése alátámasztotta ezt” – mondta. Hangsúlyozta: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen. A szakembereknek azt még nem sikerült megállapítaniuk, hogy a közeli fészken kotló madár párját érte-e a halálos lövés, vagy esetleg egy másik gólya pusztult el. Első esetben a költés tönkre fog menni, így az elkövetőnek nemcsak a lelőtt gólya, hanem a teljes fészekalj megsemmisülése miatt is felelnie kell – tette hozzá Bank László.  A fehér gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.