Felhőkarcoló, hulladékhasznosító, menhely egyben

Hajléktalanoknak is otthont adó, hulladékfeldolgozó felhőkarcolót tervezett egy brazil építészcsapat. A különleges épületet Sao Paulóba álmodták meg.

A Scrap Skyscraper terve az idei eVolo Skyscraper pályázatára érkezett a brazil Projeto Coletivo tervezőcsapatától. A helyszín a 20 millió lakosú Sao Paulo, a tervezők szerint az épülettípussal a metropolisz két problémáját is orvosolhatnák egyszerre. A felhőkarcoló alsó részén helyeznék el az újrahasznosító-üzemet, ahol a felső szinten kialakított hajléktalanszálló lakói dolgoznának – írta az Octogon építészeti magazin online kiadása. A tervezők koncepciója szerint Sao Paulo két folyója, a Tiete és Pinheiros partján tucatnyi helyen épülne fel a magasháztípus. A hulladékot nem közúton, hanem hajóval juttatnák el a külvárosba, és ezzel csökkenthetnék a belvárosi teherautó-forgalmat is.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.