Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Felháborodás a Yellowstone Nemzeti Park bölényei miatt

Felháborodás a Yellowstone Nemzeti Park bölényei miatt

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park bölényei rendszeresen problémát okoznak, méghozzá azzal, hogy a hatóságok nem tudnak mit kezdeni a feleslegessé vált egyedekkel.

Ted Turner amerikai médiaszemélyiség, a bölények pártolója most felajánlotta, hogy 74 állatot elhelyez magánál – kiváltva ezzel a természetvédők és az indiánok ellenzését.
Mivel a megtermett patások hordozhatják a marhákra veszélyes brucellózis betegséget, rendszeresen kilövik azokat az állatokat, amelyek átlépik a nemzeti park határát. Egyedüli feltétel, hogy a parkban élő bölények létszáma továbbra is meghaladja a 3000 egyedet. Egy ötéves program keretén belül néhány bölényt áthelyezéssel próbálnak megmenteni a legális mészárlás elől, a nemzeti park állománya ugyanis híres genetikai tisztaságáról. Mindeddig azonban nem sikerült befogadó intézményt találni nekik – olvasható a Yahoo hírportálján (http://news.yahoo.com).
Ted Turner, aki már most is 50 000 állat tulajdonosa, 74, jelenleg karanténban élő vad bölényt fogadna be öt évre. Ezt követően visszaadná őket az államnak. A gesztusért cserébe igényt tart az állatok ezalatt születendő szaporulatának 90 százalékára, azaz várhatóan mintegy 190 egyedre.

Egyes természetvédők és több tucat indián törzset képviselő csoport ellenzi az állatok privatizálását, a velük való kereskedelmet. Egy múlt heti meghallgatáson úgy nyilatkoztak, hogy a bölények állami vagy törzsi területre tartoznak.
A lakosság véleményének kikérése január 12-én befejeződik, akkor kimondják a végső döntést a karanténba helyezett bölények ügyében. Sok idő mindenesetre nem maradt a megoldásra, március végén ugyanis valószínűleg újabb 80 állat érkezik a karanténba.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.