Felfüggesztette a Greenpeace a grönlandi olajkút bojkottját

Több mint 40 óra után felfüggesztette a Greenpeace egy Grönland partjainál működő tengeri olajfúró állomás bojkottját.

A zöldszervezet négy aktivistája kedd hajnalban mászott fel a Baffin-öbölben található olajkútra, ahol 15 méterrel a jeges víz felett, kötelekre felfüggesztett sátrakban húzódtak meg, míg végül a zimankós idő az akció felfüggesztésére nem kényszerítette őket – közölte a Greenpeace csütörtökön.
Az aktivistákat a grönlandi rendőrség tüstént őrizetbe vette.
“Büszkék vagyunk arra, hogy lassítottuk az északi-sarki olajért való őrült versenyfutást, ha csak egy pár napra is” – nyilatkozta Sim McKenna, az aktivisták egyike.
“Jelenleg ez a legfontosabb olajfúró torony a világon. Ha meg tudjuk akadályozni az itt folyó olajkitermelést, akkor a következő hetekben vissza tudjuk tartani az olajóriásokat még legalább egy évig, remélhetőleg elég időt nyerve ezzel, amíg az ehhez hasonló mélyvízi fúrásokat az egész világon betiltják” – idézi a Greenpeace Magyarország korábbi, még az akció ideje alatt kiadott közleménye McKennát.

A Greenpeace szerint az északi-sarki olaj és földgáz kitermelése nem biztonságos. Az olajkutat működtető Cairn Energy és a grönlandi kormány állítása szerint ugyanakkor a fúrótorony eleget tesz minden biztonsági és környezetvédelmi előírásnak.
“A legnagyobb probléma az, hogy a világ vezetői csak az olajjal tudják elképzelni a jövőbeni energia- és üzemanyag ellátást ahelyett, hogy a már meglévő tiszta energiaforrások használatát helyeznék előtérbe. Azzal, hogy újabb és újabb eddig érintetlen területeket vonnak be az olajkitermelésbe, csak azt idézik elő, hogy a Mexikói-öbölbeli katasztrófához hasonló események mindennapossá válnak majd a jövőben” – hangsúlyozza a Greenpeace Magyarország.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.