Felére csökkentik a fűtési költséget a napkollektorokkal a hazai gimnáziumban

Csaknem hárommilliárd forintos iskolafejlesztés indul a mohácsi tankerületben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) keretéből – jelentette be a Duna-parti város tankerületi központjának igazgatója.

Csaknem hárommilliárdos iskolafejlesztés kezdődik a mohácsi tankerületben

Käszné Lebő Zsuzsanna a mohácsi Petőfi Sándor Kollégium mintegy 130 millió forintos épületenergetikai fejlesztési projektjének záró rendezvényén közölte: 2 milliárd 850 millió forintos támogatást nyertek a tankerülethez tartozó iskolák épületeinek felújítására, bővítésére, korszerűsítésére. A Mohács Térségi Általános Iskola Széchenyi István Általános Iskoláját és a Brodarics Téri Általános Iskolát együttesen 895 millió forintból, a Kisfaludy Károly Gimnáziumot pedig 150 millió forintból fejlesztik – ismertette. A tankerületi igazgató a Petőfi Sándor Kollégiumon befejezett munkálatokra térve jelezte: az épület új homlokzati és lábazati hőszigetelést kapott, korszerű műanyag nyílászárókat, illetve 80 napkollektort szereltek fel. A beruházásnak köszönhetően a fűtési költség várhatóan a felére csökken – tette hozzá.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke, a kollégiumban megvalósult fejlesztések eredményeit úgy összegezte: az intézmény diákjai jó körülmények között tanulhatnak és pihenhetnek, az épület működése kevésbé terheli a környezetet, a költséghatékonyság miatt pedig a fenntartó több forrást tud biztosítani más oktatási feladatokra. Hargitai János, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője a tervezett fejlesztésekre utalva azt mondta: a 2008 és 2010 közötti “sanyarú, államcsőd közeli helyzetben” ilyen nagyságrendű fejlesztési források szétosztásáról “álmodni sem mert volna”. A Baranya megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos posztját is betöltő politikus megemlítette, hogy hasonló léptékű fejlesztések lesznek a többi között Villányban, Pécsváradon, Mecseknádasdon és Hidason. Kiemelte: a “hazai költségvetési források sokasága” áll rendelkezésre az ország megújítására. Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármester az elmúlt 20 év iskolafejlesztéseit is felidézve arról beszélt, hogy a EFOP-fejlesztéseknek köszönhetően a Duna-parti város oktatási intézményei két éven belül jó műszaki állapotban lesznek.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.