Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Felére csökken a legnagyobb lakóház energiafelhasználása

Felére csökken a legnagyobb lakóház energiafelhasználása

Az év végéig, 1,1 milliárd forintos beruházással, a jelenlegihez képest felére csökken az ország legnagyobb lakóházának energiafelhasználása – mondta Bús Balázs kerületi polgármester csütörtökön a helyszíni sajtótájékoztatón.

Az óbudai Szőlő utcában lévő 886 lakásos paneles épületben az ablakcserét, hőszigetelést és napkollektorok felszerelését tartalmazó felújítás költségének 40 százalékát a kerület állja, a támogatásból 1 millió euró uniós támogatás. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék, míg a tulajdonosokra 27 százalék jut. Ez utóbbit kamatmentes kölcsönből teremtik elő, mivel a saját részt adó hitel kamatát is az önkormányzat állja – mondta Puskás Péter alpolgármester.

A régebben szalagháznak, ma faluháznak nevezett – mivel egy falunyi ember lakja – 10 emeletes paneles épület 315 méter hosszú, és 15 lépcsőházból áll, a benne lévő lakások száma pedig 886. A kivitelezést közbeszerzésen nyerte el az Épkar Zrt., az eredetileg kalkulált 1,2 milliárd forint helyett 1 milliárd 126 millió forinttal. A homlokzati panelekre 10 centiméteres hőszigetelés kerül, az ablakok pedig 5 kamrás műanyag profilból készülnek. Miután a Főtáv kicseréli a hőközpontot, az ott felszabaduló helyre kerül az 1.500 négyzetméter napkollektor puffer tartálya.

A tetőre szerelendő napkollektorok adják a csapokból folyó – használati – meleg vizet, míg a fűtést továbbra is a Főtáv szolgáltatja. Az elért energia megtakarítás 50 százalék lesz. Ez nem csak számított érték, mivel a kerületben hasonló – csak kisebb épületeken végzett – felújításoknál a mérések is ekkora megtakarítást igazoltak – tette hozzá az alpolgármester.

Ajánlott tartalom

Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában

Május eleje óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltája vidékén, eddig több mint 350 tetemet számoltak össze.