Felépülhet Kaliforniában a világ legnagyobb naperőműve

Jelentősen megnőtt annak esélye, hogy – több, mint 6 milliárd dolláros beruházással – a kaliforniai Blythe-ban felépüljön a világ legnagyobb naperőműve, miután a Kaliforniai Energia Bizottság (CEC) zöld utat adott a fejlesztésnek.

A tervezett erőmű kapacitása összesen 1000 megawatt lesz, ami kétszer annyi, mint a tavaly Amerikában felépített erőművek összteljesítménye. Az eddigi legnagyobb naperőművek 200-350 megawatt maximális teljesítményre voltak képesek. A blythe-i erőmű lényegében négy ilyen összekapcsolásával épülne fel, amelyek közül az első már 2013-ban elkezdheti az áramfejlesztést.
Az erőmű az úgynevezett parabola alakú vályú (parabolic trough) technológia segítségével termeli majd az áramot: a tükrök a napsugarak segítségével melegítenek fel egy folyadékot, amelynek gőzképződése turbinákat hajt meg. A befektetők már meg is állapodtak az áramszolgáltató, Dél-kaliforniai Edisonnal (SCE), aki az első két telep teljes termelési kapacitását megvenné.

Az erőmű azon kilenc tervezett beruházásnak egyike, amelyeket az év végéig bírálhatnak el az állami és szövetségi hatóságok. Azok a naperőművek ugyanis, amelyeket december 31-e előtt elkezdenek építeni, 30 százalékos kincstári támogatást kapnak a beruházás összköltségére. Amennyiben mind a kilenc erőmű felépül, úgy 4.300 megawattal nőhet Kalifornia napenergia-termelése.
A fejlesztő Solar Millennium szóvivője szerint az építkezés ezer új munkahelyet is teremthet a 12,35 százalékos kaliforniai átlagnál nagyobb munkanélküliségi mutatóval rendelkező Blythe térségében.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.