Féláron élnek a takarékos mintaházban

Mintaépületet alakítottak ki a Pétáv Kft. közreműködésével egy pécsi tízemeletes társasházból.

Az előzőleg hőszigetelt és az egyedi mérés feltételeivel felszerelt épületben takarékos átalakításon ment át a használatimelegvíz-rendszer, majd a közös használatú helyiségek világítására napelemet telepítettek a ház felső szintjére, írja a bama.hu.

Az eredmény figyelemreméltó, hiszen a két lépcsős átalakítás összességében több mint 50 százalékos megtakarítást hozott a 40 lakásban élő lakóközösség háztartásai számára. A mintaház tegnapi bemutatása során Vida János ügyvezető igazgató és Kővári János képviselő is a pozitív példa elterjedését, a hozzá elnyerhető források megpályázását szorgalmazta. A távhőszolgáltatás az egyik legkorszerűbb hőellátási mód, amely élen jár a környezet- és klímavédelem, a levegőminőség javítása, valamint az energiahatékonyság területén, előnyei azonban sokszor csak akkor használhatók ki, ha a felhasználói is korszerű berendezésekkel rendelkeznek. A PÉTÁV Kft. Mintaház programja egy Pécsett úttörőnek számító kísérleti referenciaprojekt, a Páfrány utcai épületben olyan korszerűsítési program valósult meg, amely mintaként szolgálhat a többi távfűtött épület számára.

A Mintaépület projekt során a PÉTÁV Kft. saját finanszírozásban, egy kísérleti mintaépületet alakított ki, amely iránymutató lehet a jövőben várható korszerűsítések során. A Páfrány utcai társasház tulajdonosai a programot megelőzően már vízszintes elrendezésű belső fűtési rendszert alakítottak ki, megteremtették a lakásonkénti hőmennyiségmérés lehetőségét, ezáltal országos szinten is előremutató és innovatív fejlesztést hajtottak végre. A Mintaépület program megvalósítása során ezért esett a választás a Páfrány utca 31. számú épületre.

A használati melegvíz előállítás hőigénye egyre nagyobb hányadot képvisel az épületek hőfelhasználásában, ezért ezen a területen is megnőtt, és az egyre kisebb fűtési hőigényű épületek megjelenésével a jövőben is nőni fog a jelentősége az energiatakarékos megoldások alkalmazásának. A program során egy 40 éves, elhasználódott melegvízrendszer technológia korszerűsítése valósult meg.  A PÉTÁV Kft. az épület melegvíz és cirkulációs vezetékhálózatának teljes körű cseréjét és hőszigetelését végezte el, a munka befejeztével a beruházást átadta a társasház tulajdonába.

Az épületek belső vezetékhálózata a lakók tulajdonát képezi, így felújítása, karbantartása is a lakóközösségek feladata.  A Mintaház programmal a hasonló épületekben lakók figyelmét szeretné a távhőszolgáltató  ráirányítani a melegvíz-rendszerek felújításának fontosságára, a panelprogramok ugyanis eddig többnyire falszigetelésből, épület-, és fűtési rendszer korszerűsítésekből álltak, a használati melegvíz rendszerek érintetlenül maradtak.

A mintaépületben 40 lakás fűtési energiájának és használati melegvíz fogyasztásának mérése úgynevezett okos mérési technikával történik.  A ház lakói az interneten keresztül nyomon tudják követni saját energiafelhasználásukat, az aktuális fogyasztásaikat össze tudják vetni a korábbi adataikkal, ezáltal tervezni és befolyásolni tudják fogyasztásukat, a kialakított rendszer használata növeli az energiatudatosságot és energiatakarékos magatartásra ösztönöz. A Mintaház program fontos célja, hogy bemutassa a megújuló energiák hasznosításnak egy társasházakban hatékonyan alkalmazható területét. A mintaépület közös helyiségeinek világítása és a lift működtetése az épületen elhelyezett napelemek segítségével, 2,64 kW teljesítménnyel történik, mely tovább csökkenti az épületfenntartás terheit.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.