Feketelistázza Trump a klímatudatos köztisztviselőket?

Trump hatalomátvételi stábja 74 pontos kérdőívet osztott ki az Energiaügyi Minisztérium alkalmazottainak, mely mintha a klímaváltozással kapcsolatos munkát végző munkatársakat térképezné fel.

Donald Trump “baromságnak” és a kínaiak csalásának nevezte a klímaváltozást. Mondván azért találták ki, hogy minél több napenergiás eszközt tudjanak eladni a világpiacon. Ígéretet tett rá, hogy “visszahozza a szenet”, a világ egyik legszennyezőbb energiahordozóját és kihátrál a párizsi klímaegyezmény alól. Az elnök nem a levegőbe beszélt: az új irányvonalnak megfelelően egy “klímatagadót” nevezett ki az Energiaügyi Minisztérium élére (Rick Perry egykori texasi kormányzót, aki 2011-ben azt mondta, hogy az egész minisztériumot megszüntetné), s hasonló nézeteket valló személyt a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) élére (ScotT Pruitt). Ráadásul külügyminisztere az Exxon Mobil vezérigazgatója lesz a külügyminisztere (Rex Tillerson), mert az üzletembernek jó kapcsolatai vannak a Kremlin-közeli orosz gazdasági elittel.

Klímaideológia: teljes átvilágítás

Az Energiaügyi Minisztériumban kiosztott kérdőívet az egyik tisztségviselő “halállistának” nevezte, vagyis olyan dokumentumnak, amely alapján majd eltávolítják az embereket az állásukból. A kérdőív azt is tudakolja, kik vettek részt az ENSZ klímakonferenciáin (COP). Egy másik kérdés arra vonatkozik, kik voltak aktívak az Interagency Working Group on the Social Cost of Carbon nevű, több minisztériumon átívelő munkacsoport munkájában. Ez a team annak kiszámolásán munkálkodott, mennyi anyagi előnnyel jár, ha az emissziómérsékléssel elejét vesszük a globális felmelegedés további súlyosbodásának.

A kérdőív bekéri az összes tudós nevét, akik dolgoztak a minisztérium laboratóriumaiban, továbbá publikációik listáját, milyen honlapoknak dolgoznak, milyen tudományos társaságokban tagok és milyen más tisztségeket töltenek be (fizettségért vagy önkéntes alapon). Magyarán mindenkinek a tudományos hovatartozását leellenőrzik. Sajtóértesülések szerint a kérdőív nagy valószínűséggel a klímatudományos kutatásokat végző munkaerőt térképezi fel, mert az Energiaügyi Minisztérium laboratóriumainak nagy részében klímaváltozással kapcsolatos munkát végeznek (pl. klímamodellezés/szimulálás, adatelemzés, adattárolás). A hidegháború idején a laboratóriumok a nukleáris fegyverkezéshez és az atomenergiához kötődő kísérleteket végeztek.

Kísért a múlt

A kérdőív kézhez kapása után a minisztérium sajtószóvivője azt mondta, nem szolgáltatják ki a hatalomátvételi stábnak (Trump transition teamje) a kért neveket. “A Trump-féle kérdőív megsérti az amerikai politikai normákat, miszerint a kormány nem pécéz ki egyéneket a közalkalmazotti gárdából” – írta Paul N. Edwards, a University of Michigan professzora. Ráadásul nem olyan szakembereket kell kipécézni, akik több adminisztráció alatt is a helyükön maradtak és tették a dolgukat: tudományos kutatásokat folytattak a közjó érdekében. Talán egy feketelista készül? Olyan lista, ami sorozatos kirúgásokat vonna maga után ideológiai alapon? A kérdőív az 50-es évek kommunistaellenes “boszorkányüldözését” eleveníti fel, amikor a Los Alamos-i atombomba projektet vezető J. Robert Oppenheimer ellen kezdtek vizsgálódni és átfésülték a kormány által foglalkoztatott tudósok sorait, hogy ki közülük kommunista szimpatizáns. Az incidens a Szovjetunió sztálini 30-as éveinek emlékét is felidézi, amikor szintén módszeresen kiszorították a tisztségviselői apparátusból a párttal bármiben is ellentétes nézeteket valló személyeket, illetve akiknek szakmai múltjában inkrimináló tevékenységek voltak, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.