Fékek a megújuló energetikai beruházásokban

Gyenge teljesítményű esztendőnek is nevezhető 2012, ami a megújuló energetikai befektetések számát illeti. A visszaesésre utal, hogy 11 százalékkal csökkent a beruházások értéke ebben az ipari szférában.

Az aktivitás elmaradásáról közölt információkat a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) befektetési elemző vállalkozás, nyilvánosságra hozva a következő adatokat: A visszaesés az iparilag fejlett nyugat-európai államokra volt jellemző. A nagyobb mértékű csökkenést, a világ egészét nézve mindössze az ellensúlyozta, hogy Kínában a tendencia éppen ellenkező előjelű volt, vagyis ebben a hatalmas országban a fejlesztések számottevően megszaporodtak. Erőfeszítéseik nyomán megállapítható, hogy a megújuló energiaforrásokat célzó befektetéseket tekintve, Kína ma már a világ vezető országává vált. Tekintély parancsoló és példa adó adat: a világ legnépesebb államában a múlt évben 20 százalékkal nőttek a megújuló energiaforrásokat szolgáló beruházások és ennek értéke 67,7 milliárd dollárt tett ki.

Jóllehet az Egyesült Államokban is visszaestek az ilyen beruházások (ott csaknem harmadannyi befektetés valósult meg, értékében 44,2 milliárd dollárnyira csökkenve!), de még így megőrízték rangos pozíciójukat, azaz a második helyüket ebben az energetikai összehasonlításban. Mi okozta a visszaesésta? Az elemzők a költségvetési helyzettel összefüggő aggodalmakkal, illetve  a palagázzal kapcsolatos beruházások megugrásával magyarázzák a történteket. Az india befektetések helyzetét mérlegelve, ebben az országban a hatóságok a szél- és napenergia beruházási boom fékezésére hoztak intézkedéseket, ennek következménye volt a nem csekély, mintegy 44 százalékos visszaesés. A mediterrán térség országait vizsgálva a BNEF megállapította, hogy Olaszországban 51, míg Spanyolországban 68 százalékkal csökkentek a fejlesztések. Ezekben az államokban a kormányzat pénzügyi megszorító döntései miatt maradtak el jelentősen a megújuló energetikai beruházások. Új színfoltként, a Bloomberg New Energy illetékesétől a businessgreen.com portál azt is idézi, hogy a tavalyi esztendő azt is tanúsítja, hogy befektetések hagyományos súlypontjai fokozatosan elmozdulnak a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika térsége felé. Ez új távlatokat jelent ebben az energiaszektorban, hiszen egy sor országban itt már együttvéve közel negyed milliárd dollárnyit tesz ki az költségvetési kiadás, amelyet az új energiaforrások hasznosítását szolgáló beruházások megvalósítására használnak fel.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.