Fejlesztik a kerékpáros turizmust Kapuvár térségében

A kerékpáros turizmust Kapuvár térségében 2,5 millió eurós beruházással fejlesztik az osztrák- magyar határon átnyúló együttműködési program keretében; a 7,3 millió eurós összköltségű, uniós támogatással megvalósuló projekt keretében osztrák oldalon a vasúti közlekedést is korszerűsítik.

A Fertő-Hansági Környezetbarát Mobilitás elnevezésű program keretében kerékpárutakat létesítenek a Hanság főcsatorna északi és déli oldalán a wallerni (Valla) bekötőúttól az andaui (Mosontarcsa) hídig, valamint Kapuvár városáig tartó szakaszon – mondta Szabó Márton projektmenedzser hétfőn az MTI-nek.
Ismertetése szerint magyar oldalon négy kerékpáros pihenőt, egy kerékpáros illetve gyalogos hidat, valamint 5 kilométer aszfaltos, és 10,5 kilométer murvás kerékpárutat építenek. Több mint 6 kilométer hosszan pedig táblákat helyeznek ki.
A kerékpáros turizmushoz kapcsolódva osztrák oldalon három kerékpárszerviz központot, a Hanság főcsatorna mentén kilátótornyokat alakítanak ki. A fejlesztés eredményeként megvalósul az átjárhatóság két keréken is a két szomszédos ország között. A beruházástól az idegenforgalom és ökoturizmus fellendülését várják.

Az osztrák oldalon a vasúti közlekedés infrastruktúráját is korszerűsítik, Frauenkirchen (Boldogasszony) állomását közösségi közlekedési csomóponttá fejlesztik. Így javul az új St.Martin termálfürdő elérhetősége a meglévő közösségi közlekedési rendszerben.
A projekt megvalósításában a vezető partner Burgenland Tartományon kívül összesen hat partner vesz részt. A magyar oldalon az egyedüli partner a kapuvári önkormányzat, míg osztrák területen a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút, a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park, továbbá Frauenkirchen (Boldogasszony), Tadten ( Mosontétény)és Wallern (Valla) önkormányzata. A projektet stratégiai partnerként támogatja a Fertő-Hanság Nemzeti Park, valamint a GYSEV Zrt. A partnerségi szerződést a felek már aláírták.
A program kivitelezése a tervek szerint 2012-ben indul és 2014-ben fejeződik be. A pályázati kiírás alapján a projekt 85 százalékos uniós támogatásban részesül. A magyar partner ezen felül további 10 százalékos társfinanszírozást kap a magyar államtól. A fennmaradó öt százalékot a kapuvári önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.