Fejenként 4 kilogramm elektronikai hulladék keletkezik évente

Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és feldolgozására indított, csaknem félmilliárd forint értékű közös magyar-román határon átnyúló program; a projekt záróeseményét szerdán tartották Nyíregyházán.

A program egyik fő célkitűzése a környezettudatos szemléletformálás volt annak érdekében, hogy az elhasznált elektronikai hulladékot – ezen belül a neoncsöveket és az izzókat – ne a kommunálisan gyűjtött szemétbe dobják ki a felhasználók – mondta Simon Zsolt, a programban magyar részről érdekelt Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. felelős menedzsere. Az 1,6 millió eurós projektben résztvevő négy magyarországi és négy romániai megyében mintegy 300 hulladékgyűjtő pontot létesítettek, amelyeken 500 gyűjtőedény segíti a fényforrások szelektív gyűjtését. A programnak köszönhetően megépült a Békés megyei Mezőkovácsházán egy feldolgozó üzem, amely évente mintegy 600 tonna fénycső megsemmisítésére, illetve újrahasznosítására képes. Simon Zsolt közlése szerint az elektronikai hulladékok mintegy 80-85 százaléka hasznosítható újra, ezt kézi bontással és professzionális gépekkel végzik az uniós előírásoknak megfelelően működő feldolgozó üzemekben. Magyarországon éves szinten nagyjából 120-130 ezer tonna háztartási elektronikai hulladék keletkezik: lakosonként négy kilogramm, összesen 40 ezer tonna begyűjtését és feldolgozását teszi lehetővé az uniós finanszírozási rendszer.

Az országban piacvezető Electro-Coord évente átlagosan 30 ezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtet be és dolgoztat fel, a cég 2005 óta 5.500 szelektív gyűjtőpontot alakított ki. Az ilyen hulladékok, – folytatta Simon Zsolt – károsanyag-tartalmuk miatt fokozott veszélyt jelentenek a környezetre; a többek között higanyt, brómot és kadmiumot tartalmazó alkatrészek a talajvízbe, majd onnan az emberi szervezetbe kerülésük esetén fokozott rákkeltő hatást fejthetnek ki. Nyíregyházán évente nagyjából 18 ezer tonna szilárd hulladékot gyűjtenek be, ebből mintegy 4-5 ezer tonna szelektív gyűjtésből származik – ismertette Kósa Tímea alpolgármester. A tervek szerint a szabolcsi megyeszékhelyen hamarosan új hulladékudvart adnak át, május közepén pedig veszélyes hulladékgyűjtési akciót is szervez a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft.

Korábbi videónk a témában:

[media id=106 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.