Fehér karácsony? Lehet!

A fehér karácsony valószínűsége: 0%, kivéve északkeleten, ahol 60% – áll az OMSZ honlapján.

Havazás már nem várható karácsonykor, inkább esőre, helyenként ónos esőre kell számítani. A következő napokban melegszik az idő, néhol még a leghidegebb órákban sem lesz plusz 8 foknál kevesebb – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján egyébként emlékeztetnek arra, hogy az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. A Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található mérőállomás adatai alapján például az elmúlt 20 év negyed részében, vagyis 25%-ában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket. Idén a szokásosnál nagyobb bizonytalanságot mutattak az időjárási modellek, de mostanra bizonyosnak tűnik, hogy a vasárnapi havazást jelentős enyhülés követi, így a legtöbb helyen nem marad meg a hó, az újabb csapadék pedig már eső formájában esik. A fehér karácsony valószínűsége: 0%, kivéve északkeleten, ahol 60% – olvasható az OMSZ honlapján.

A közlekedést hétfőn is ónos eső nehezítheti
Több megyében hétfőn is ónos esőre lehet számítani, a csúszóssá váló utak megnehezítik a közlekedést. A melegfront többeket ingerlékenyebbé, sértődékenyebbé tehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a honlapján. A várható ónos eső miatt hétfőre hét megyére – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest -, valamint Budapest területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a tájakon tartós, több órán át tartó ónos esőre kell készülni. Emellett hat további megyében is várható gyenge ónos eső, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Komárom-Esztergom megyére szólóan elsőfokú a figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hétfői időjárás a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható – tették hozzá. “A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából”, ezért többeknél ingerlékenység, sértődékenység lesz tapasztalható, étvágytalanság is jelentkezhet. Emellett a keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások, lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző megbetegedések – közölte az orvosmeteorológiai szolgálat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.