Fazekas Sándor: környezettudatosságra nevel a TeSzedd!

Környezettudatosságra nevel a TeSzedd! akció – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Karcagon, az országos hulladékgyűjtő program megnyitóján.

Fazekas Sándor elmondta: a cél ezúttal is több ezer tonna hulladék összegyűjtése, amelyben a százezernél több, előzetesen regisztrált önkéntes mellett várhatóan legalább ennyi, a helyszíneken spontán megjelenő ember vesz majd részt. Nem csupán az élhetőbb és tisztább környezet megteremtésében segít, hanem az ehhez szükséges szemléletformálásnak is kiemelt jelentőségű eleme a TeSzedd! – jelentette ki a miniszter. Magyarország 700 településének több mint 2000 pontján várják a jelentkezőket – tette hozzá. Jelezte: az akcióban feltárt illegális hulladéklerakó helyekről országos térkép készül, ez alapján fel is számolják őket. Újságírói kérdésre válaszolva kitért arra is: a lakosság mintegy tíz százaléka él teljes egészében környezettudatosan, és további egytized része figyel oda a mindennapok során ezekre a szempontokra. A mozgalom elindítói és támogatói szerint a TeSzedd! és minden hasonló kezdeményezés segít növelni ezt az arányt.    

Az idén második alkalommal megtartott országos hulladékgyűjtő akcióban az önkéntesek szombat reggel 8 és este 6 óra között szedik a közterületen szétdobált szemetet. A munkában számos politikus is részt vesz; a szervező Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője, Fazekas Sándor szülővárosában, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon segít a helyieknek, Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen csatlakozik az akcióhoz. A résztvevők találkozhatnak a terepen többek között Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral (VM), V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárral (VM), Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárral (VM), Budai Gyula parlamenti államtitkárral (VM), Kontrát Károly parlamenti államtitkárral (BM), Tóth László helyettes államtitkárral (BM) és Priit Pallum észt nagykövettel is.    

Míg 2011-ben 156 vállalat, 403 civil szervezet, valamint 551 közintézmény önkéntesei szedtek szemetet és térképezték fel az illegális hulladéklerakó helyeket, addig az idén ezt meghaladó létszámra számítanak a szervezők. A TeSzedd! akciót 2012-ben is a Vidékfejlesztési Minisztérium hirdette meg, ezúttal a Belügyminisztériummal közösen. Az akció anyagi hátterét – a zsákok és kesztyűk beszerzését, az önkéntesek által összegyűjtött hulladék begyűjtésének és lerakásának költségét – ebben az évben az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség fedezi. A vízügyi igazgatóságok az Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével a nap folyamán 100 ezer pár munkavédelmi kesztyűt és ugyanennyi zsákot osztanak szét az önkéntesek között. A TeSzedd! feliratú zsákokban összegyűjtött szemetet a hulladékgyűjtéssel foglalkozó helyi közszolgáltatók az akció napján vagy a következő heti bejáráskor az ország bármely településéről ingyen elszállítják. Az esemény kiemelt kommunikációs főtámogatója az MTVA.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.