Fazekas Sándor átvette az EU Környezetvédelmi Tanácsának elnökségét

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy héttel azután, hogy átvette a Mezőgazdasági és a Halászati Tanács elnöki posztját, hétfőn Brüsszelben a Környezetvédelmi Tanács ülésén ismertette a unió soros magyar elnökségének programját – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-vel.

A magyar tárcavezető megköszönte a belga elnökség munkáját, és gratulált az elért eredményekhez. A mostani volt az első olyan trió-elnökség, amely közös 18 hónapos programot készített – húzta alá.
A magyar elnökség a szokásoknak megfelelően két környezetvédelmi tanácsülést szervez március 14-én, illetve június 17-én. Az informális ülésre pedig Gödöllőn kerül sor március 24-26. között.
A miniszter közölte, hogy a magyar elnökség ideje alatt kiemelten fontos szerephez jut a vízvédelem, a fenntartható vízpolitika. Az első félév kihívása lesz, hogy az Európa Tanács elfogadja a Duna Stratégiát. A bekövetkezett szélsőséges időjárási jelenségek ugyanis arra engednek következtetni, hogy az éghajlatváltozás egyre jelentősebb befolyással lesz Európa vízkészleteinek minőségére és mennyiségére.

Emellett a magyar elnökség foglalkozik majd a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) köztermesztési feltételeinek szigorításával. Magyarország számos más EU-tagállammal együtt a jövőben is fenn kívánja tartani GM-mentes státuszát. A magyar elnökség alatt fogadhatja el a Tanács a biológiai sokféleség védelméről szóló új, tízéves uniós stratégiát is. A hétfői tanácsülésen a 27 tagállam vezetői két új uniós jogszabály elfogadásáról döntöttek. Szigorú biztonsági és jelölési rendelkezések vonatkoznak ezentúl az emberi egészségre veszélyes biocid anyagokra, amelyekkel a különböző kártevők – mikroorganizmusokat, gombákat, algákat, rovarokat, rágcsálókat – lehet elriasztani, elpusztítani. A miniszterek a tanácsülésen előzetesen egyetértettek abban, hogy maximálják az új, könnyű haszongépjárművek szén-dioxid-kibocsátását – kilométerenként 147grammban -, ami kiszámíthatóvá teszi a követelményeket, és jóval alacsonyabb kibocsátású és üzemanyag-fogyasztású kishaszon-gépjárművek forgalmazását teszi kötelezővé a továbbiakban – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.