Fazekas Sándor: a vízgazdálkodás nemzeti ügy

Az alkotmányos szabályozás nemzeti kincsként tartja számon a hazai vízvagyont, a vele való gazdálkodás pedig mindannyiunk számára kihívás – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken, a készülő nemzeti vízstratégiáról szóló fórumsorozat első állomásán.

A politikus előadásában rámutatott: egyes országok hatalmas gazdasági potenciállal rendelkeznek, de a vízkészlet mindenütt véges, és ez behatárolja a jövőbeni lehetőségeket. Magyarország ebből a szempontból a Kárpát-medencében viszonylag kedvező helyzetben van – jegyezte meg. Fazekas Sándor feltette a kérdést: mi a garancia arra, hogy egy ilyen program megvalósulhat, hiszen hasonlókkal már “tele vannak a tervező intézetek polcai, a hatóságok irattárai”? Mint kifejtette, az egyik biztosíték, hogy jó programot kell alkotni, a másik pedig: a kormány illetve a vidékfejlesztési tárca nyitott minden olyan megoldásra, amely a feladatokat konkrét elképzelésekkel segíti. Arra is itt a lehetőség, hogy az európai uniós forrásokat, a Start közmunkaprogramban rejlő lehetőségeket, az állam nyújtotta anyagiakat erre a tervre összpontosítsuk – jegyezte meg.

A miniszter tájékoztatása szerint a stratégia három intézkedés-csoportot tartalmaz. Ezek közöl a 2014-ig szóló, rövid távú a már folyamatban lévő vízügyi munkák befejezését, valamint az Európai Unió következő pénzügyi fejezetére való tervezést foglalja magába. A második, 2021-ig terjedő idősávban már az unió hétéves ciklusa kínálta anyagi lehetőségek kiaknázása lesz a teendő, míg a 2027-ig tartó harmadik időszakban várhatóan már egy stabilizált vízgazdálkodási intézményrendszer hasznosítja majd a rendelkezésre álló uniós forrásokat a lehető leghatékonyabban. Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a minisztérium internetes honlapján kedden délutántól már teljes terjedelmében hozzáférhető a stratégia, amelynek egyes szakmai fejezeteit kiváló szakemberek alkották meg kiindulópontként.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.