Vajon hol termelik majd az ételhez szükséges alapanyagokat akkor, amikor a Föld lakosságának 80%-a városban fog lakni, és a népességszám 9 milliárdra rúg majd. A becslések szerint 2050-ig elérjük ezt az állapotot. A megoldás a vertikális termelés.

Farm az egekben

Vajon hol termelik majd az ételhez szükséges alapanyagokat akkor, amikor a Föld lakosságának 80%-a városban fog lakni, és a népességszám 9 milliárdra rúg majd. A becslések szerint 2050-ig elérjük ezt az állapotot. A megoldás a vertikális termelés.

A függőleges farmok akár a város közepén is felépíthetőek, de ha útban vannak, szétszerelve el is lehet őket szállítani. Öntözését a legfelső szinten kiépített víztartályból oldanák meg, mely elsődlegesen az összegyűjtött esővizet használná fel. A felhőkarcoló napelemekkel lenne felszerelve, hogy az öntözéshez, hőháztartáshoz, világításhoz használt energiát saját maga állítsa elő. Megvalósítása felérne egy kisebb zöld forradalommal, energia- és helytakarékossága miatt. Az energia és az étel előállítása környezetkímélő módon történik, a városban felállított farm növényei csökkentenék a szén-dioxid koncentrációját, trágyázásukat pedig humusszal oldanák meg. A koncepció megvalósítása biztosítana minket arról, hogy ezzel, és ehhez hasonló ötletekkel megmenthető a Föld.

Ajánlott tartalom

Energiatárolás a gyakorlatban: így használható ki igazán a napenergia

A napenergia ma már nem csupán a termelésről szól, hanem arról is, hogyan tudjuk a megtermelt energiát a lehető leghatékonyabban felhasználni. A modern napelemes rendszerek nemcsak a hálózatra termelnek, hanem képesek az energiát eltárolni és később, a legjobb időpontban felhasználni. Ez a technológiai váltás hozza el az energiafüggetlenség új korszakát – ahol a cél nem a minél nagyobb teljesítmény, hanem a tudatos energiagazdálkodás.