Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön, amely az őszi próbaüzem után exportra készíti majd a tüzelőanyagot - közölte a Pellet-International Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön, amely az őszi próbaüzem után exportra készíti majd a tüzelőanyagot – közölte a Pellet-International Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Ónodi István elmondta, hogy a 256,6 millió forint értékű üzemcsarnok már elkészült, szeptember közepén pedig megkezdik a korszerű gépsorok szerelését, amelyet közel 300 millió forintért vásárolnak.

Az üzemben három műszakban harmincan dolgoznak majd, s a gépeken óránként két tonna fapellet készül, amire olasz, osztrák és német vevőkkel már van élő értékesítési szerződése a magántársaságnak.

Az igazgató tájékoztatása szerint az üzemcsarnok építéséhez az Új Széchenyi Terv telephely-fejlesztési pályázatán közel 100 millió forint európai uniós támogatást nyert a tiszalöki Fashion Export-Import Kft., amelyből a Pellet-International Kft. kivált és létrejött.

A 964 négyzetméteres csarnokot a legkorszerűbb alap infrastruktúrával, valamint 20 kilowattos napelemes energia-rendszerrel is ellátták. Az utóbbi biztosítja majd az iroda, az öltöző és a szociális helyiségek melegvíz-ellátását.

Az üzem csaknem 300 millió forint értékű Siemens gyártóberendezéseit Szlovákiában vásárolják, s az összeg 35 százalékára szintén pályázati támogatási kérelmet nyújtottak be. A gépeket szeptember 12-étől szállítja az eladó, s kezdik meg a beszerelésüket, s várhatóan október hónapban indul a próbaüzem. A leendő 30 dolgozó közül jelenleg tízen már státuszban vannak, segítik a termelés indításának előkészületeit, míg a többieket a sikeres próbaüzem után állítják munkába.

A pelletüzem a csarnok-beruházó Fashion Kft. raklapgyárának termelési hulladékából, mintegy évi 5000 tonna fűrészporból készít majd tüzelőanyagot exportra.

Ónodi István megjegyezte, hogy alapanyagot – amennyiben később nő a kereslet – máshonnan is vásárolnak majd a pelletgyártáshoz, s a külföldi megrendelők mellett természetesen a hazai vásárlókat szintén kiszolgálják a tiszalöki üzemben.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.