Fakókeselyűt engedtek szabadon Jásziványnál

Háromhetes hízókúra után egy fakókeselyűt engedtek vissza a természetbe szerdán Jászivány térségében; a hatalmas testű dögevő szárnyas néhány perces tétovázás után a levegőbe emelkedett, majd eltűnt alkalmi gondozói szeme elől – tájékoztatta Fercsik Péter, a jászberényi állatkert igazgató-helyettese az MTI-t.

A madárra a Bükki Nemzeti Park munkatársai találtak rá nagyon legyengült állapotban, és így került a jászberényi állatkertbe. Ott alapos állatorvosi vizsgálat alá vetették, és kiderült róla, hogy szerencsére nincs komolyabb sérülése. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy néhány hetes kondíciójavítás után visszaengedhető a szabadba.

Fercsik Péter a hízókúra kapcsán elmondta: a fakókeselyű a jászberényi vendégségben nyulat, naposcsibét, csirkefarhátat és szarvasmarhaszívet, valamint vitaminokat kapott. Súlya a három hét alatt három kilóval gyarapodott, és elérte 8 kilogrammot. Ahogy a madár erősödött a fogságban, úgy vált egyre vadabbá, és az utóbbi napokban már kifejezetten “nehezményezte”, ha például a mérlegeléshez meg akarták fogni – jegyezte meg a szakember.
Szabadon engedéséhez két helyszín kínálkozott: legközelebbi költőhelye Horvátország vagy ahol megtalálták, Jászivány térsége. A szakemberek végül a Jászság mellett döntöttek. Útnak indítása előtt meggyűrűzték, a két gyűrű közül az egyik műanyagot távcsővel is észlelni lehet, így fakókeselyű repülését és így további sorsát nyomon követhetik az ornitológusok.

A fakókeselyű hazákban nagyon ritka, az elmúlt 10 évben csupán néhány alkalommal sikerült megfigyelni. Ez a példány valószínűleg a magasban tomboló déli áramlatokkal sodródott idáig és a viharos időjárás miatt gyengült le annyira, hogy emberi segítségre szorult.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.