Ezzel feleannyi lehet a fűtésszámla

Geotermikus energiával fűtené a közintézményeket Barcs. Olcsó, mégis csak 10 ezer háztartás használja egyelőre az országban. Barcson az első lépcsőben 18 közintézményt kapcsolnak a fűtőrendszerre, de később vállalkozások is csatlakozhatnak.

Geotermikus energiával fűtik a jövő szeptembertől a barcsi közintézményeket, írja a hirado.hu. A beruházásra összesen 561 millió forintot nyert pályázaton a kivitelező cég. A program nyomán felére csökkenhet néhány év múlva a helyi iskolák, óvodák és hivatalok fűtési költsége. Ha megtérül a beruházás, akkor akár a helyi vállalkozások is rácsatlakozhatnak a hálózatra – mondta a Kossuth Rádiónak Barcs polgármestere, Karvalics Ottó. Hozzátette: nagy butaság lenne nem felhasználni ezt a megújuló energiát. A fúrótorony 1600 méter mélyről szivattyúzza fel a 75 Celsius-fokos vizet a felszínre. A kút a jövő szeptembertől már működhet is. Baranyában egyre több kisváros használja ki a mélyben található meleg víz adottságait, Szentlőrincen például csaknem két éve használják már a földenergiát. Bólyon az elsők között alakították ki a technológiát, azóta nemcsak  termálvizet, hanem napenergiát és biomasszát is használnak.  A napelemes rendszer az iskola villamosenergia-fogyasztásának 90-95 százalékát fedezi – jelentette ki Hárs József polgármester. Barcson az első lépcsőben 18 közintézményt kapcsolnak a fűtőrendszerre, a polgármester szerint ez a minimális mennyiség, amivel megtérülhet a beruházás. Az új technológia fenntartása is olcsóbb, ennek ellenére Magyarországon csupán 10 ezer háztartás használja a geotermikus energiát – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.