Ezzel építik majd a tengeri széltornyokat

Az Északi-tengeren “vízben álló”, óriási szélenergiaparkok építéséhez és telepítéséhez is speciális eszközökre van szükség – és ezek is közel olyan tempóban fejlődnek, mint a szélturbinák. Az új generációs építőhajók építésében persze a Siemens keze is benne van.

Noha egyelőre csak tervrajzon és számítógépes grafikán létezik, a világ legnagyobb hajógyárában,  a dél-koreai Ulsan székhelyű Hyundai Heavy Industries Ltd. (HHI)-nél már építik a legújabb generációjú építőhajókat, amivel a tengeri építkezések végezhetők a korábbiaknál nagyobb hatékonysággal.

Az új építőhajóval az üzemeltetést és szervizelést végző Toisa Ltd. új mércét akar állítani a manőverező képesség és a kapacitás tekintetében. A hajót sokféle offshore-munkára (így a gáz- és olajipar mélyvízi installációs munkáihoz és építkezéseihez, víz alatti csővezetékek és áramkábelek lefektetéséhez, valamint távvezérelt mélytengeri járművek üzemeltetésére) specializálják, így azt a Siemens is jól hasznosíthatja majd.

A német gépgyártó óriás egyébként maga is az építőhajó létesítésének részese, miután A Siemens integrált megoldásokat szállít a hajó hajtásához és az áramellátási területekre.

A hajtástechnikára a Siship Drive LV dízel-elektromos rendszert építik a hajóba, melynek komponenseit az építőhajó igényeinek megfelelően állítják össze. Így például a propellergondolát, a behúzható kormánypropellert és az orrsugár-kormányt összesen öt darab 3,4 MW-os és két darab 2,5 MW-os motor hajtja, 7 db tengeri kivitelű, Siship-frekvenciaváltóval együttműködésben.

A fedélzeti hálózat táplálása a Siship Power MV áramellátó és -elosztó rendszer dolga, ezt 6 db, egyenként 4MW teljesítményű dízelgenerátor végzi. Mivel a generátorok teljesítményét állandóan a tényleges energia-igényhez állítják be, a többcélú offshore építőhajókra jellemzően erősen változó hajóüzemi profil mellett az üzemanyag-fogyasztás is drasztikusan csökkenthető. Az ugyancsak a Siemens által szállított power-management rendszer stabil áramtermelést biztosít.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.