Ezrek tüntetnek a négylábúakért!

Az Aktion Fair Play az Állatvédőrség segítségével ismét nagyszabású tüntetést szervez számos civil szervezet és lelkes állatvédő részvételével, ezúttal a magyar kormánynak címzett petíció átadásáért.

Magyarország az állatvédelmet tekintve jóval az Európai Uniós szint alatt van. Pedig sok esetben a jelenlegi megoldások gazdaságilag is hatékonytalanok, és a ráfordított összegből humánus megoldások is születhetnének. November 24-én több ezer ember vonul majd fel fáklyával a fővárosban, és fejezi ki elégedetlenségét! Magyarországon elsőként 1998-ban fektettek le törvényt az állatok védelmében. Azóta évente voltak változtatások, az állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozóan. Közel nyolc éve Magyarországon is bűncselekménnyé nyilvánították az állatkínzást. 2004. óta a törvény szerint, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet, bűncselekményt követ el. Mégis, a valóság egy kicsit mást mutat. A mai hatályos törvény alapvetően hozhatna javulást, ha a gyakorlati példákban a törvény betartatása is működne. De nem működik. Az első letöltendő szabadságvesztést a Békéscsabai Bíróság szabta ki a törvény hatályba lépése után öt hónappal: 4 hónap fogházat mért egy férfira, aki két kutyát téglával fejbe vert, majd kútba dobott. Azonban ritkaság számba megy, ha valaki valóban megkapja tettéért a szabadságvesztést. 3 év alatt 2206 személy ellen indult eljárás, ebből letöltendő börtönbüntetést mindössze 23 esetben, felfüggesztett büntetést pedig 101 esetben ítéltek.

Az olyan esetek, ahol tényleg az elkövetett kínzás mértékéhez szabták a büntetést, nemigen fordult elő az elmúlt években. Sokak szerint már az is eredmény, ha egy-egy állatkínzással gyanúsított egyén az igazságszolgáltatás elé kerül. A tüntetéssel az állatokat kedvelők elsősorban a törvény betartatását szeretnék elérni. Az egyéni esetek mellett a gyepmesteri telepeken is gyakran olyan állapotok uralkodnak, amelyek már önmagukban állatkínzásnak minősülnek. Mintha nem is lenne állatvédelmi törvényünk, ezek felett a telepek felett megállt az idő. A széttépett tetemekkel, sötét vermekben heverő ketrecekkel ezek a telepek nem érik el az állatjóléti minimumot sem. A gyepmesteri telepek fenntartására az önkormányzatok éves szinten milliókat költenek, melyből a becslések szerint évi 18 ezer kutya elpusztítására jut elegendő keret. Ebből az összegből megelőzéssel és menhelyek kialakításával humánus és törvényes módon lehetne megoldani a problémát. De a szabályozásban is vannak olyan pontok, melyek még nincsenek lefektetve, vagy igen csak hiányosak. 5 pontba tömörítve ezekre szeretné felhívni a mostani tüntetés a figyelmet:

-Integrálják az állatvédelmet és a felelős állattartást a nemzeti alaptantervbe!
-Hozzanak létre egy jogi keretet és működési szabályzatot a gyepmesteri telepek kialakítására és az ottani állattartási körülményekre vonatkozóan!
-A fajtatiszta kiskutyákat kizárólag származási lappal lehessen értékesíteni!
-Legyen a zoofília büntethető!
-Az elkobzást és a lefoglalt állatokat illető gyorsított eljárást megfelelő jogi háttér segítse!

Mindezek megoldására indított petíciót az Aktion Fair Play magyarországi képviselete, és az Állatvédőrség. Nemcsak a figyelmet kívánják felhívni a problémákra, hanem kidolgozott megoldási javaslatokkal állnak a döntéshozók rendelkezésére. Eddig a petícióhoz majd tízezren csatlakoztak, egy lelkes pécsi állatvédő munkájának köszönhetően, és ennek átadása a döntéshozók számára a felvonulás  végén a Parlament előtt történik majd november 24-én. Egy fáklyás felvonulás során a júniusi tüntetés példája alapján várhatóan ismét ezrek lepik majd el Budapest utcáit, hogy egységet képezve kiálljanak egy fontos ügyért.

Csatlakozz Te is: facebook/Aktion Fair Play – Magyarország

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.