“Ezermilliárdba kerülne az ország villanyszámlájának csökkentése” – interjú

Reálisan a hazai energiafelhasználás maximum negyedét lehetne megújuló forrásokból fedezni, de ehhez is ezermilliárd forintos befektetésre lenne szükség – fejtegette az [origo]-nak adott interjújában Tóth Balázs.

Az Elmib Zrt. igazgatóságának elnöke azt is megosztja olvasóinkkal, hogy miért nem terjed gyorsabban hazánkban az alternatív energiák használata, és hogy Bulgáriában miért vezethető be inkább a ledes közvilágítás, mint itthon.

– November végén az Elmib azzal került be a hírekbe, hogy Bulgária történelmi borvidékén korszerűsíti a közvilágítást, aminek nyomán a települések áramszámlája a felére fog csökkenni. Miért nem hallunk ilyen híreket itthonról?

Az eltérő fejlődési ütem miatt. Nálunk a nátriumos lámpákat általában már lecserélték kompakt fénycsőre, ami közel 30 százalékos megtakarítást jelentett, és az égők 20 évig működnek. Ha ezeket cseréljük le a ledes világításra, akkor már csak kisebb léptékű megtakarítás érhető el. Ezzel szemben Bulgáriában a nátriumos izzókat rögtön ledesre cseréljük, amivel 50 százalékos a megtakarítás, ezért megéri a drága technológia alkalmazása, kimaradt tehát egy lépcső, amit itthon nem tudunk megcsinálni.

– Van néhány magyar gazdasági csodafegyver, idesorolják a mezőgazdaság melléktermékeire, a biomasszára alapozott energiatermelést is. Osztja ezt a nézetet?
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.