Ezeréves erdő szabadult ki jégbörtönéből

Ősi erdő került elő egy olvadozó dél-alaszkai gleccser alól, és több mint ezer év után most először vizsgálhatják meg a szakértők. A Mendenhall-gleccser körülbelül 95 négyzetkilométeren terül el, a Juneau-tó közelében, és már ötven éve elkezdtek felbukkanni alóla a fák maradványai, de a kutatók csak az elmúlt néhány évben vették ezt észre, amikor egyre több fatönk szabadult ki a jég fogságából.

A felfedezésben az a különleges, hogy sok fa eredeti, álló helyzetében maradt fenn. A tudósok ennek köszönhetően nemcsak a fajtákat azonosíthatják, de meg tudják vizsgálni az évgyűrűiket is, amiből következtetni tudnak a korukra. A törzsek átmérője alapján úgy gondolják a kutatók, hogy luc- és hemlokfenyőt találtak; most is túlnyomórészt ezek a fafajták nőnek a környék erdeiben. Hogy pontosabban megismerjék a fajtákról, alaposabban meg kell vizsgálni a mintákat, írja az index.hu.

A fák radiokarbonos vizsgálata alapján több mint ezer évvel ezelőtt kerültek a jég alá, amikor a Mendenhall-gleccser még növekedett. Az előrenyomuló gleccserek peremén gyakran alakulnak ki kavicsrétegek, mondta Cathy Connor, az Alaska Southeast Egyetem geológus professzora, aki részt vett a kutatásokban. Az eltemetett erdőt is először egy 1,2-1,5 méter mély kavicsréteg borította be, ami letörte az ágakat és megőrizte a fatönköket.

Most ugyanez a folyamat megy végbe a közeli Taku-gleccsernél, amely növekszik és éppen egy nyárfaerdőt készül bekebelezni. Így a tudósok nemcsak az ősi erdő maradványait tudják megvizsgálni, hanem élőben követhetik egy másik erdő eltűnését.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.